Beeld van de renovatie. Foto: Jan van den Brink
Volledig scherm
Beeld van de renovatie. Foto: Jan van den Brink

Voor de komende en gaande man

HUMMELO - De handpomp in de keuken blijft, de monumentale toog en ook de schouw. 'En de ontelbare verhalen', aldus Eric van Veluwen over Het Wapen van Heeckeren.

De meiboom is naast Het Wapen van Heeckeren gezet door de buurt van de boerderij-herberg aan de Hessenweg in Hummelo. "Wij kwamen met een kruiwagen vol bier en wijn. Maar dat hadden we verkeerd begrepen. Daar zorgde de buurt juist voor."

Kok en horeca-ondernemer Eric van Veluwen, zoals zijn naam al doet vermoeden afkomstig van de Veluwe, probeert de gebruiken van de Achterhoek te doorgronden. "Wat me opvalt is dat ze van iedere activiteit nogal dorstig worden."

Van Veluwen (Keuken van Hackfort in Vorden), voorstander en bekend van het biologische koken, heeft in de renovatie en exploitatie van Het Wapen van Heeckeren in Hummelo een nieuwe uitdaging gevonden.

Nadat boer Evert-Jan Oosterink overleed, verhuisde zijn weduwe Ewa naar elders en kwam het monumentale café leeg te staan. Menigeen die uurtjes had doorgebracht bij de kachel van Het Wapen vreesde voor afbraak, lange leegstand of een te ver doorgevoerde modernisering. Maar wie nu door het pand loopt, ziet dat de restauratie met liefde voor het monument wordt uitgevoerd. "Het pand wordt helemaal in oude luister hersteld en krijgt zijn buurtfunctie terug."

Wie in mei 2013 aanschuift in het restaurantgedeelte, kijkt tegen de oude gebinten aan. De handpomp in de keuken blijft en onder de oude schouw zal het vlees bereid worden. Buiten op het terras zien gasten dan nog steeds de oude bomen en het Achterhoekse landschap. Met een moestuin speciaal voor de keuken van Het Wapen.

En de toog uit 1860? "Die is tijdelijk weggehaald, maar komt zeker terug."

Het Wapen van Heeckeren is in het begin van de negentiende eeuw gebouwd. De boerderij-herberg behoorde vroeger tot het landgoed Enghuizen, destijds in het bezit van de familie Van Heeckeren. De luiken van het monumentale pand zijn nog steeds geschilderd in geel-rood, de kleuren van het landgoed Enghuizen. Tegenover Het Wapen staat een 'doorrijschuur' waar de reizigers vroeger met paard en wagen in konden rijden.

Eric werd benaderd door de rentmeester van gravin Van Regteren Limpurg, de eigenares van het monumentale pand. Zij was bereid te investeren in de renovatie, als Van Veluwen het streekkarakter zou behouden. "We gaan dan ook werken met lokale, biologische en streekproducten. De leveranciers zoeken we dicht bij huis."

Een bouwbedrijf werkt op dit moment aan de betimmering van het dak op de deel. Oude gebinten in zicht, vernieuwen wat nodig is. De grote staldeuren blijven, maar een glazen wand moet de tocht buiten houden. Het vroegere café, de opkamer en de biljartkamer worden bistro en wijncafé. In de bedstee komen de bewaarkasten voor de wijnen. En de varkensstal? Daar komen twee kamers voor bed- en breakfast.

Volgend voorjaar gaat Het Wapen open. Maar vanaf januari kunnen mensen al terecht in de oude doorrijschuur. "Met een kaasje, een wijntje en muziek willen we op zondagmiddagen mensen al welkom heten. Voor de komende en de gaande man, net als vroeger."

Beeld van de renovatie. Foto: Jan van den Brink
Volledig scherm
Beeld van de renovatie. Foto: Jan van den Brink
Beeld van de renovatie. Foto: Jan van den Brink
Volledig scherm
Beeld van de renovatie. Foto: Jan van den Brink

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek