Volledig scherm
© ANP

Vooral waarschuwingen voor waterdiefstal

Waterschap Rijn en IJssel heeft tijdens de droogteperiode 6 boetes en 48 waarschuwingen gegeven voor het illegaal oppompen van water. ,,We hebben het idee dat er goed gehoor is gegeven aan het verbod'', stelt woordvoerder Vanya Ginsel van het waterschap.

Quote

Mensen denken snel: het regent dus we kunnen weer. Maar zo is het niet

Vanya Ginsel van het Waterschap Rijn en IJssel

Het is voor het eerst dat het waterschap een algeheel beregeningsverbod met oppervlaktewater heeft uitgesproken. Daarnaast is het in verschillende natuurgebieden ook verboden om grondwater op te pompen. ,,Er is de afgelopen week wel wat regen gevallen, maar dat heeft absoluut nog geen invloed gehad op de grondwaterstand. Mensen denken snel: het regent dus we kunnen weer. Maar zo is het niet. We houden de situatie nog altijd scherp in de gaten. Met name op plekken waar beken en sloten zijn drooggevallen.''

Bij de boetes gaat het om bedragen tot 2000 euro. De boetes zijn met name uitgedeeld in juli, tijdens de beginperiode van het verbod. Het waterschap heeft fors ingestoken op handhaving, onder andere met vliegtuig en drones zijn controles uitgevoerd.

Waarschuwingen

,,We hebben best veel waarschuwingen gegeven. En dan met name aan bedrijven en particulieren die een pomp hadden klaarstaan, maar deze tijdens de controle niet aan hadden staan. Daar is het in de meeste gevallen gelukkig bij gebleven'', weet Ginsel.

Alle waterschappen deelden samen 39 boetes en 150 waarschuweingen uit vanwege waterdiefstal. Er zijn grote verschillen tussen de verschillende waterschappen. De Dommel in Brabant deelde dertien boetes uit, Rivierenland slechts twee.

,,Bij ons en in Brabant is het droger geweest en heeft de droogte ook meer impact gehad dan bijvoorbeeld in het westen'', zegt Ginsel.

Druppels op gloeiende plaat

De verwachting is overigens dat het droogtealarm voorlopig van kracht blijft, laten Rijkswaterstaat, de waterschappen en weerstation KNMI weten in de nieuwste droogtemonitor. Deze bevat slecht nieuws voor boeren, schippers en liefhebbers van zwemmen in natuurwater: de flinke regenbuien vorige week waren slechts druppels op een gloeiende plaat.

Het peil van het IJsselmeer is licht gestegen, net als dat van polders en grondwaterstanden her en der in het land. Maar het is lang niet genoeg voor het uitgedroogde landschap in deze recordzomer. Sterker nog: het watertekort gaat weer oplopen: 'Het neerslagtekort in Nederland was afgenomen tot 294 millimeter maar stijgt naar verwachting de komende weken weer naar 305 millimeter', waarschuwt Rijkswaterstaat. De reden: er wordt bar weinig regen verwacht. De komende nacht verwacht het KNMI een spat regen, maar daarna zal het vrijwel droog blijven.

Ook buiten Nederland is het droog, het peil van de Rijn en Maas blijft daarom voorlopig laag.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek