Volledig scherm
Herman Kemper uit IJzevoorde. Hij wil zijn bedrijf Kemperland vestigen op een plek tussen Doetinchem en Wehl. © theo kock

Vraagtekens rond plannen pluimveebedrijf

videoDOETINCHEM De fractie van GemeenteBelangen Doetinchem zet vraagtekens bij de plannen van pluimveebedrijf Kemperland om aan de Broekhuizerstraat, tussen Doetinchem en Wehl een melkveehouderij om te vormen tot een biologisch vleeskippenbedrijf.

Volgens de fractie is uit diverse onderzoeken gebleken dat de fijnstof die vrijkomt een gevaar oplevert voor omwonenden die binnen een straal van 1 kilometer van het bedrijf wonen. Patrick Moors, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Doetinchem, wijst erop dat woningen in Wehl en De Huet straks ruim binnen de in het onderzoek genoemde 1,5 kilometer staan. De fractie, die onlangs voorman Henk Mourik zag vertrekken naar de VVD, wil daar woensdag vragen over stellen tijdens de informatiebijeenkomst van Kemperland (tussen 16 en 20 uur bij Pitch en Putt).

Bacteriën 

GemeenteBelangen wijst op onderzoek van het UMC Utrecht dat een verband legt tussen longziekten en de afstand van tot kippenboerderijen. Omwonenden zouden ook meer ziekmakende bacteriën hebben.

De fractie wil verder dat meer onderzoek moet komen, en dat veiligheidseisen worden vastgelegd voordat de vergunning wordt gegeven.

Volgens ondernemer Herman Kemper is er geen sprake van reële zorgen. ,,Er wordt gewezen op problemen met kippenhouderijen in Brabant, waar 100.000 dieren in grote stallen zitten op een terrein van een halve hectare. Dat levert bij zulke pluimveedichte gebieden een grote concentratie van fijnstof op. Bij ons gaat het straks om de helft van dat aantal, over een terrein van 30 hectare. Dan praat je toch echt over iets heel anders."

Hem hebben geen andere zorgelijke geluiden van omwonenden bereikt. ,,Al zullen die er ongetwijfeld wel zijn. Maar voor zover die zorgen er leven gaan we die woensdag op de bijeenkomst wegnemen."

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek