Volledig scherm
Bij zorgboerderij Slangenburg is de sla klaar om geoogst te worden voor de Voedselbank. © De Gelderlander

Vriendentuinen willen blijven oogsten voor de Voedselbank

DOETINCHEM - De vijfhonderd gezinnen die afhankelijk zijn van de Voedselbanken in de Achterhoek krijgen voor het derde achtereenvolgende jaar wekelijks verse groente uit de Vriendentuinen. Voor continuering van dit succesvolle project is de Stichting Vriendentuinen Achterhoek op zoek naar versterking en ondersteuning.

,,Dankzij een genereuze bijdrage van de landelijke stichting Doen hebben we drie jaar een groot deel van onze kosten voor poot- en zaaigoed kunnen dekken", zegt Falco Janssen namens de stichting. ,,Nu wordt het tijd dat we op eigen benen gaan staan. We krijgen gelukkig af en toe bijdragen van bedrijven en particulieren, maar voor bestendiging van ons project is eigenlijk structurele sponsoring of ondersteuning nodig."

Zinvolle dagbesteding

In de Vriendentuinen wordt groente geteeld door cliënten van twaalf zorgboerderijen in de Achterhoek. Die hebben op die manier een zinvolle vorm van dagbesteding; het is voor hen belangrijk dat ze een maatschappelijke bijdrage kunnen leveren. Sinds april 2015 hebben ze de Voedselbank al voorzien van 57.000 kilo en 12.000 stuks groente en 25.000 eieren.

,,We weten inmiddels welke gewassen zich goed lenen voor de Voedselbank en welke niet. Het plukken van spinazie kost ons bijvoorbeeld heel veel handwerk, voor relatief weinig opbrengst. Terwijl je een pompoen van een kilo snel kunt oogsten", schetst Janssen. ,,Raapsteeltjes kun je maar heel kort oogsten en goed houden, terwijl de levering maar eens per week is. We zoeken het daarom meer in 'houdbare' groenten als wortelen, uien, bieten, prei en aardappelen."

Teeltplan

Daarnaast zijn de gezinnen verblijd met onder meer kroppen sla, tomaten, courgettes, sperziebonen en savooiekool. Jaarlijks maken de twaalf zorgboerderijen een gezamenlijk teeltplan om een gespreide oogst van de gewassen door het jaar mogelijk te maken.

Nu de organisatie stevig staat, moet eigenlijk de stap naar structurele financiering en sponsorwerving worden gemaakt. Dat is voor de zorgboeren lastig op te brengen, zegt Janssen, zelf eigenaar van zorgboerderij Slangenburg bij Doetinchem. ,,We zijn allemaal heel druk met onze zorgboerderijen, en doen de organisatie en de logistiek van de Vriendentuinen er vrijwillig bij. Dat lukt en dat doen we met veel enthousiasme, maar voor sponsorwerving hebben we onvoldoende tijd. Dat schiet er dus bij in terwijl dat voor de toekomst wel nodig is. Een vrijwilliger die ons daarin kan versterken, is daarom heel erg welkom."

Volledig scherm
De uien voor de Voedselbank liggen te drogen op het land bij zorgboerderij Slangenburg. © De Gelderlander
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek