Volledig scherm
Zeddam. foto DG

Waar ligt de grens tussen Achterhoek en Liemers?

DOETINCHEM - Inwoners van pakweg Wehl, Gendringen en Zeddam wordt voorgehouden dat ze in de Liemers wonen. Veel van hen vinden echter zelf dat ze Achterhoeker zijn. Waar ligt dan die grens?

Onder de titel 'De heikele grens tussen wij en zij' brengen de edities Achterhoek en Liemers van De Gelderlander woensdag samen een productie, waarin het oude grensprobleem centraal staat.

Het eigenlijke probleem blijkt, dat beide regio's geen vastomlijnde en officiële bestuurlijke eenheden zijn, laat staan dat ze naadloos op elkaar aansluiten. Welk criterium je er ook bij sleept - dialect, geloof, grondsoort of biermerk -, je komt er niet uit. Nog lastiger wordt het, nu steeds meer mensen van buiten de streek de Liemers als een deel van de Achterhoek gaan opvatten.

Vanwege alle dilemma's wordt steeds vaker gekozen voor de meest praktische oplossing: de Oude IJssel als grens. Zowel Liemers Museum als Staring Instituut hanteren bijvoorbeeld die lijn en dat bevalt goed. Gevolg is wel dat zowel Gendringen als Ulft als Liemerse plaatsen worden opgevat.

Het beschreven compromis kort samengevat: alles tussen Oude IJssel, IJssel, Rijn en landsgrens is Liemers, de rest van Oost-Gelderland is Achterhoek. Duidelijker kan het eigenlijk niet. Maar of de discussie erdoor nu in de doofpot verdwijnt?

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek