Volledig scherm
Wasberen. © Thinkstock

Waarschuwing: kijk uit voor dode wasberen

DOETINCHEM - Mensen in Doetinchem en omgeving worden gewaarschuwd voor dode wasberen. De kadavers dragen mogelijk een ziekteverwekker die ook mens ziek kan maken.

De waarschuwing komt van het nationaal dierziektecentrum Dutch Wildlife Health Centre. Bij Doetinchem zijn namelijk al meerdere wasberen gevonden met de wasberenspoelworm

In 2014 werden er al eens twee besmette beren in de omgeving van Doetinchem aangetroffen. In 2016 werden nog eens drie wasberen onderzocht, waarvan er een ook was besmet met de spoelworm.

Duitsland

Quote

Het kan zijn dat ze door iemand losgelaten zijn, maar ze kunnen ook uit het wild komen, vanuit Duitsland.

Margriet Montizaan

Volgens Margriet Montizaan van het dierziektecentrum in Utrecht, die vandaag een persbericht met de waarschuwing verspreidde, is onbekend waar de wasberen in de regio Doetinchem precies vandaan komen. ,,Daar hebben we eigenlijk geen idee van. Het kan zijn dat ze door iemand losgelaten zijn, maar ze kunnen ook uit het wild komen, vanuit Duitsland.’’

In Noordrijn-Westfalen leeft een grote populatie wasberen in het wild: het gaat mogelijk om tienduizenden beren.

,,Het kan ook zijn dat ze met een schip vanuit Duitsland zijn meegevoerd’’, stelt Montizaan. Ze zijn dan in Duitsland als verstekeling aan boord gekomen en in de Achterhoek weer aan wal geklommen.

Blote handen

Wie een dode wasbeer aantreft, doet er verstandig aan deze niet met blote handen aan te raken. Montizaan: ,,Het is verstandig handschoenen aan te doen, of plastic zakken om de handen te doen."

Nóg slimmer is het om de dierenambulance te alarmeren. Die kan het het dier dan ophalen.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de dode wasberen bij het dierziektecentrum in Utrecht terecht komen. Het centrum laat de kadavers door een koerier ophalen, om het in het laboratorium te onderzoeken.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek