Volledig scherm
Henk Eggink van fabrikant Slootsmid in Borculo (midden) geeft uitleg over de speciale bemestingsmachine voor Groene Weide Meststof aan Marjolijn Sonnema, directeur Agro en Natuur van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (rode jas). Geheel links Gelders gedeputeerde Peter Drenth (Landbouw). © Menno Pols/DG

Wageningen: Groene Weide Meststof net zo goed als gewone kunstmest

GEESTEREN - Groene Weide Meststof, de nieuwe ‘groene kunstmest’ die in de Achterhoek is ontwikkeld, is net zo goed als reguliere kunstmest. Dat zegt ir. Philip Ehlert, onderzoeker duurzaam bodemgebruik van Wageningen Universiteit. 

Ehlert deed zijn uitspraak vrijdagochtend bij het boerenbedrijf De Melktap in Geesteren. Daar werd een speciale zodenbemester gepresenteerd waarmee de groene kunstmest op het land kan worden aangebracht. Daarmee werd het seizoen 2019 van de Groene Weide Kunstmest afgetrapt.

Proefgedraaid

De nieuwe kunstmest is vorig jaar ontwikkeld bij mestvergister Groot Zevert in Beltrum. Er is op tien boerenbedrijven mee proefgedraaid op grasland. Dit jaar gaan 55 boeren de mest gebruiken. Het product wordt voornamelijk gemaakt van varkensmest. Voordelen zijn dat de varkensmest een nuttige toepassing vindt in de regio en dat boeren geen kunstmest van buiten de streek hoeven te importeren. Dat is weer gunstig voor de totale CO2-balans van de sector. 

Milieu-effect

Volledig scherm
De nieuwe zodenbemester van Groene Weide Meststof. © Menno Pols/DG

Philip Ehlert van Wageningen Universiteit onderzocht de groene kunstmest op opbrengst en milieu-effect. ,,De grasopbrengst op land dat met Groene Weide Meststof is bemest, blijkt net zo hoog als op land waar reguliere kunstmest is gebruikt’’, aldus Ehlert tijdens zijn presentatie. ,,Aan het eind van het jaar is er net zo veel stikstof over in de bodem als bij gewone kunstmest. Die hoeveelheid stikstof moet omlaag, maar dat geldt net zo goed voor reguliere kunstmest.’’

De Groene Weide Meststof is zeer geconcentreerd en in een nauwkeurig bepaalde hoeveelheid toegediend, afhankelijk van wat de bodem op dat ene perceel nodig heeft. Zo wordt ervoor gezorgd dat er niet meer mest in het milieu wordt gebracht dan nodig is. Hiervoor is de speciale zodenbemester ontwikkeld. Deze snijdt kleine sleufjes in het gras. ,,Daardoor wordt de mest één à twee centimeter diep in de bodem aangebracht, precies in de wortelzone van het gras’’, aldus Henk Eggink van het bedrijf Slootsmid in Borculo, dat de zodenbemester heeft gebouwd.

Brussel

Marjolijn Sonnema, directeur-generaal Agro en Natuur van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij zette de machine in werking, samen met Gelders gedeputeerde Peter Drenth (Landbouw) en directeur Stijn Steendijk van veevoerfabrikant ForFarmers. 

Sonnema was enthousiast over de groene kunstmest. ,,Als we het over circulaire landbouw hebben, waar mijn minister (Carola Schouten, red.) een groot voorstander van is, is dit natuurlijk prima. Het is ook goed dat het onderzocht wordt door Wageningen Universiteit. We hebben nu een tijdelijke ontheffing voor Groene Weide Meststof uit Brussel, maar we willen dat de toestemming permanent wordt’’, zei ze, nadat ze zelf een rondje in de zodenbemester had gereden. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek