Volledig scherm
Ted Willems (links) en Ria Rijpkema. © Jan Ruland van den Brink

Weer een Wereldwinkel dicht

HENGELO - Na Huissen, Ede, Uden en Zelhem gaat nu ook de Wereldwinkel in Hengelo dicht. In een jaar tijd zijn er al 17 Wereldwinkels in Nederland gesloten.

Druk was het er de laatste jaren niet meer. ,,Soms zag je maar twee mensen op een middag", zegt Ria Rijpkema. Ze was er bij toen een clubje inwoners van Hengelo zo'n 30 jaar geleden besloot Max Havelaarkoffie  te verkopen. Het initiatief groeide uiteindelijk uit tot een Wereldwinkel in het centrum van het dorp.

Trend  

Waren er in Nederland in 2012 nog ruim 400 winkels, inmiddels zijn het er 305. Volgens Albert Hebels van de landelijke organisatie Wereldwinkels Nederland sloten er dit jaar zeventien winkels de deuren en volgen er nog acht. Vooral in kleinere plaatsen is sluiting een trend.  ,,Sowieso hebben fysieke winkels het er moeilijk, dus ook Wereldwinkels. Maar het is deels ook een kwestie van ondernemerskracht", vindt hij. 

Doetinchem

Hebels: ,,In heel veel Wereldwinkels werken vrijwilligers die begonnen als vijftiger. Nu zijn ze in de 70. Jongeren komen er niet meer bij. En juist van hen kun je vernieuwing verwachten. In een aantal wat grotere plaatsen zie je dat Wereldwinkels het juist heel goed doen. Dan denk ik niet alleen aan bijvoorbeeld Leeuwarden maar ook aan Doetinchem."

Doelstelling

Ondanks de sluiting, is er ook een lichtpuntje, vindt Ted Willems, die jarenlang secretaris van de Hengelose Wereldwinkel was: ,,De doelstelling is gehaald. Het streven was in alle supermarkten fair trade producten te verkopen en dat is gelukt. In die zin is de cirkel rond. Stonden wij eerst in een hoekje van de super onze spulletjes te verkopen, nu hebben de supers zelf schappen met Tony's Chocolonely-repen, koffie en andere fair trade producten.''

Hebels erkent dat. ,,Maar in de non-foodsector is op het gebied van fair trade nog een wereld te winnen'', zegt hij nadrukkelijk .

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek