Volledig scherm
© Thinkstock

Weiland mag straks vol met zonnepanelen

HENGELO/DOETINCHEM - Achterhoekse landbouwgronden kunnen in de toekomst waarschijnlijk gevuld worden met zonnepanelen. De gemeenten gaan regels maken om onder bepaalde voorwaarden zonneparken toe te staan op velden en akkers.

Om in 2030 energieneutraal te kunnen zijn, zijn er naast zonnepanelen op de daken ook meer zonneparken nodig. Dat constateren de Achterhoekse gemeenten. Bronckhorst-wethouder Jan Engels is blij met het project Zon op Erf, waarbij het plan is dat agrariërs hun schuren mogen slopen om in plaats daarvan zonnepanelen te leggen. ,,Daarmee slaan we twee vliegen in één klap. Ik zie het niet als concurrerend met de zonneparken op de landbouwgronden. Beide zijn hard nodig."

Landschappelijk ingepast

De gemeenten gaan regels maken waardoor landbouwgrond onder bepaalde voorwaarden kan worden ingezet voor duurzame energie. ,,Zo'n zonnepark moet landschappelijk ingepast worden", stelt Engels. Hij noemt als voorbeeld solarpark De Kwekerij in Hengelo, een park met hoogteverschillen en bomen aan de rand. ,,Daarnaast moet de omgeving kunnen participeren in het park."

Projectontwikkelaars

Met laatste vereiste proberen de gemeenten grote projectontwikkelaars en buitenlandse investeerders buiten de poort te houden. ,,Zij zullen ongetwijfeld de meest rendabele gronden willen kopen. Dat draagt weliswaar bij aan de energietransitie, maar de omgeving zou er niets aan hebben. Daarom wordt het een vereiste dat het rendement van het zonnepark deels landt in de omgeving. Zo wordt het minder interessant voor partijen die winst najagen." 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek