Wijntje nuttigen voor een hoger doel

videoHUMMELO - Wandelen en tegelijkertijd van kunst genieten: het kan vanaf Pasen weer in Hummelo. Maar het kan nog best wat interactiever, die Kunstwandelroute.

Volledig scherm
Een grote kring van gekleurde wijnflessen rond een boom. 'Geïnspireerd op de hogere sferen waarin je als bezoeker van de KWR kunt komen', is de uitleg van Hennie van Wolfswinkel en Mary Quarles van Ufford.
Foto : jan Ruland van den Brink

Een enkele deelnemende kunstenaar aan de Kunstwandelroute 2017 heeft een modderige plek in het parcours op landgoed Enghuizen aangegrepen als aanknopingspunt voor zijn kunstwerk. Uitgerekend op de meest modderige plek heeft Jozef Kemperman een houten poort in elkaar getimmerd. Wie door de poort van de 'Modderweg' gaat, houdt daar smerige schoenen aan over. Maar je kan er ook langs; dan wordt het 'Modder - weg'.

,,Kemperman heeft me verzekerd dat hij hoogstpersoonlijk met emmers water komt als het te droog is", lacht Ruud Kaper, namens het Web organisator van de kunstroute.

Metalen eieren

Met 33 deelnemers valt er weer genoeg te beleven op de kunstroute over het landgoed Enghuizen. Wie zelf creatief aan de slag wil, kan dat doen te midden van de serie metalen eieren van Jan Opdam, waarop gedichten prijken van de Omsmeders. Er is straks een boekje te vinden, waarin men een eigen pennenvrucht kan achterlaten. ,,Levert altijd leuke resultaten op", zegt Kaper. En zo is de kunstroute weer wat interactiever geworden. Niet dat elke kunstenaar dat op prijs stelt: zo was het niet echt de bedoeling dat het tegen een boom gebouwde houten bruggetje vorig jaar betreden werd, maar maak dat alle kindertjes maar eens duidelijk...

Volledig scherm
De bezoekers worden verwelkomd door vrolijke figuurtjes, gemaakt door leerlingen van het Almende College, locatie Bluemers. Ze nodigen de bezoekers uit om op ontdekking te gaan en het van diverse kanten te bekijken.
Foto : jan Ruland van den Brink

Kaper is blij met de inbreng van het Almende College, waarvan scholieren het toegangslaantje opgesierd hebben met kleine kleurige mensfiguurtjes die als een soort boomkruipers ('taxusbeestjes') op onverwachte plekken opdoemen. ,,We hebben ook wel eens geprobeerd basisscholen hiervoor te interesseren, maar dat is niet gelukt. Een keer wilde een school wel meedoen omdat Bennie Jolink toen op bezoek kwam."

Volledig scherm
Wat hangt daar nou in het bos? Niet schrikken: het is een van de objecten die tussen Pasen en Pinksteren te zien zijn op het landgoed Enghuizen in Hummelo, bij de Kunstwandelroute. Het is het werk Like/Don't Like van Marjolein Markink die zich afvraagt of het gevoel is verworden tot een emoticon.
Foto : jan Ruland van den Brink

Like/Don't Like

Voor jonge bezoekers is er genoeg om van te genieten. Sommige kunstwerken hebben ook echt iets van speelgoed, zoals de reuze-blikvanger Like/Don't Like van Marjolein Markink, een soort man van staal in de vorm van een marionet, uitgerust met allerlei emoticons. Een dikke like, wat mij betreft. Met een beetje zon valt het werk helemaal op, omdat er nogal wat groen in de laan aan de noordzijde van het landgoed gesneuveld is. Ook de 105 metalen diertjes ter grootte van een Dinky Toy, van de hand van Kaper zelf, lijken echte hebbedingetjes. Ze zijn voor de zekerheid vastgelijmd.

Het stoeltje in het bos van Hermine Grob lijkt uit te nodigen om op te gaan zitten, maar doe dat maar niet: het is gemaakt van de scherpe omhulsels van beukennootjes.

De grote bemoste boomstronk is gebleven, en vormt de basis voor een kunstwerk dat met drie kruisen alles met Pasen te maken heeft, een soort mini-Golgotha. De meeste kunstwerken lijken echter tijdloos, zoals de vier elementen van Martin Pragt, de gestileerde vogel van Bertus Jansen en de glazen panelen van Marijke Schellekens.

Het meest geslaagd zijn de kunstwerken die voor de plek zelf gemaakt zijn. Bert Loman uit Voorst zag dat een van de bomen zich op enkele plekken verdikte, en smeedde daarvoor drie ringen om de verbondenheid met de natuur te symboliseren.

De houten wachters van Nol Schrijvers spreken erg tot de verbeelding. Na de poortwachters vorig jaar beschermen zijn houten figuren dit keer het grafmonumentje.

Na de wandelroute een drankje nuttigen is meer dan gelegitimeerd. Al was het maar om Hennie van Wolfswinkel en Mary Quarles van Ufford van nieuw materiaal te voorzien. Want die maken van lege wijnflessen weer fraaie kunstobjecten.

De achttiende Kunstwandelroute Hummelo is van 13 april t/m 5 juni.

Het startpunt is bij Hotel Café Restaurant De Gouden Karper en café FF naar Steef, waar ook de catalogus, met routekaartje en informatie en foto's van de kunstwerken op de route à 4 euro verkrijgbaar is.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek