Volledig scherm
De speelgoedbank in Beneden Leeuwen. Winterswijk krijgt er binnenkort ook een. Foto Eveline van Elk © Eveline Van Elk

Winterswijk krijgt speelgoedbank

WINTERSWIJK - In navolging van de voedselbank krijgt de Oost-Achterhoek een speelgoedbank. Onderhandelingen over een pand in het centrum van Winterswijk zijn in een vergevorderd stadium.

De speelgoedbank is bedoeld voor kinderen uit arme gezinnen die zelden nieuw speelgoed krijgen. Daarnaast wil de stichting Speelgoedbank Oost Achterhoek activiteiten voor de kinderen organiseren. De speelgoedbank richt zich op gezinnen in de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk.

,,We hadden vorig jaar voor Sinterklaas speelgoed ingezameld voor Syrische gezinnen. Zo is het idee ontstaan om permanent iets op te zetten", zegt voorzitter Ingrid Bravenboer. ,,Sinds november zijn we bezig een locatie te vinden."

Geen afdankertjes

De speelgoedbank gaat nieuw en eventueel tweedehands speelgoed uitdelen. ,,Maar we selecteren streng; het moet heel, schoon en compleet zijn. Als je het taboe op armoede wil doorbreken, moet je niet met afdankertjes aankomen", zegt ze. 

De stichting heeft daarnaast een sociaal-educatief doel en wil met diverse activiteiten kinderen leren met geld om te gaan. Ook komen er knutselactiviteiten en gezellige uitstapjes naar bijvoorbeeld boerderijen.

Als vrijwilligster in de schuldhulpverlening bij Humanitas kwam Bravenboer afgelopen acht jaar bij veel gezinnen. Daar zag ze dat armoede vaak van generatie op generatie overgaat. ,,Armoede in Nederland is niet nodig, maar door gebrek aan kennis of antipathie tegen de overheid zie je dat schuldenproblematiek blijft bestaan", zegt Bravenboer. ,,Kinderen leren niet van hun ouders hoe het moet, hebben een vertekend beeld van hoe het in Nederland werkt en komen op hun zestiende zelf in de schulden. Wij willen zorgen dat er een generatie ontstaat  die dat doorbreekt."

450 gezinnen

Ze schat in dat er jaarlijks 400 tot 450 gezinnen voor hulp van de speelgoedbank in aanmerking komen. ,,De voedselbank heeft in de Oost-Achterhoek al 350 geregistreerde gezinnen. Wij kijken niet naar het inkomen, maar naar wat er op het eind van de maand onder de streep overblijft als alle vaste lasten en schulden eraf zijn."

Om geld in te zamelen voor de speelgoedbank is er zondag 17 september een benefietfestival bij Gastgalerij Ankomm'n in Winterswijk. Een groep Syriërs zorgt vanaf 11.00 uur voor dans, muziek en hapjes. Ook zijn er diverse workshops.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek