Volledig scherm
Het drugslaboratorium werd twee weken geleden gevonden in dit bedrijfspand aan de IJsselweg Foto :Jan Ruland van den Brink © de Gelderlander Achterhoek

Zesde man aangehouden voor drugslab Terborg

TERBORG - De politie heeft een zesde verdachte aangehouden in de zaak van het drugslaboratorium in Terborg. Het gaat om een 52-jarige inwoner van de gemeente Rijnwaarden. 

Het drugslaboratorium werd twee weken geleden aangetroffen in een bedrijfspand aan de IJsselweg op het industrieterrein in Terborg. Van de vijf mannen die toen zijn aangehouden is de voorlopige hechtenis verlengd: ze blijven in ieder geval negentig dagen in de gevangenis.

Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Arnhem volgen er hoogstwaarschijnlijk nog meer aanhoudingen. ,,Het onderzoek is nog in volle gang, daarom worden nog meer aanhoudingen op dit moment beslist niet uitgesloten." Daarom wil het Openbaar Ministerie ook niet meer informatie kwijt over wat er nou precies op dinsdag 11 april allemaal is gevonden.

Sloopmateriaal

Op die dag deed de politie een inval in het bedrijfspand. Op het adres is een bedrijf gevestigd dat handelt in onder meer ijzer- en staalschroot en bouwmaterialen. Ook wordt er sloopmateriaal van schepen, witgoed en computers voor verdere recycling verwerkt. Het bedrijf is officieel gevestigd in Rijnwaarden, dezelfde gemeente waar dinsdag de zesde verdachte werd aangehouden.

De verdachten zijn twee weekten geleden ter plekke aangehouden en in witte pakken en geblinddoekt naar buiten gebracht en afgevoerd. Deze mannen zijn afkomstig uit Giesbeek (daar werd tegelijkertijd in een bedrijfshal een hennepkwekerij gevonden), Doetinchem, Arnhem en Gennep. Daarnaast is er die ochtend een man gearresteerd die geen vaste woonplaats heeft. De kwekerij in Giesbeek, met ongeveer 400 wietplanten, was tijdens de politie-inval in bedrijf. Er werden drie mannen aangehouden.

Negentig dagen vast

Alle gearresteerde mannen blijven negentig dagen in de gevangenis. Aan het eind van die periode volgt er op de rechtbank een zitting, waarbij wordt vastgesteld hoe de zaak verder wordt behandeld en of de verdachten nog vast blijven zitten. Tot dat moment wil het Openbaar Ministerie in het belang van het onderzoek niets vertellen over het Terborgse drugslaboratorium.

De loods aan de IJsselweg is waarschijnlijk enkele maanden in gebruik geweest. De inboedel is na de inval van de politie weggehaald en wordt vernietigd. De politie omschreef het als een 'uitzonderlijk groot' drugslaboratorium, waar synthetische drugs werden geproduceerd. Over de aard van de drugs en de hoeveelheden die er zijn geproduceerd en aangetroffen wordt niets verteld.

De vondst van het drugslab in Terborg volgt op eerdere ontruimingen van drugslaboratoria in Veenendaal en Didam, beide een maand geleden. In februari 2014 werden door de politie ook drugslaboratoria aangetroffen in een bedrijfshal in Gaanderen en Zelhem. Daarbij werden toen onder andere een 59-jarige Doetinchemmer en zijn 30-jarige zoon aangehouden. In woningen in Silvolde, Ulft en Halle werden kilo's amfetaminen en wiet gevonden en in beslag genomen, naast grondstoffen en apparatuur om xtc mee te fabriceren.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek