Volledig scherm
Het bedrijf van Diana Saaman met haar scharrelvarkens en, bovenin, een van de varkenshutjes. Deze bewerkte foto werd gebruikt door Varkens in Nood bij de handtekeningenactie voor Saaman. © Varkens in Nood

Zijn varkenshutjes bouwwerken, of niet?

ARNHEM/WEHL - Moet Diana Saaman haar drie varkenshutjes weghalen of niet? Die vraag staat centraal in een kort geding dat Saaman tegen de gemeente Doetinchem heeft aangespannen. Het diende vrijdag voor de Rechtbank Gelderland in Arnhem.

Saaman, eigenaar van een kleinschalig scharrelvarkensbedrijf, heeft nooit een bouwvergunning voor de mobiele stalletjes aangevraagd. Dat hoeft ook niet, zegt ze, want ze zijn niet vergunningsplichtig. Dat zijn ze wel, zegt de gemeente Doetinchem. Die zegde Saaman in mei de wacht aan: de hutjes moesten binnen enkele weken verwijderd worden, anders zou er een dwangsom opgelegd worden. Tegen die aanzegging tekende Saaman kort geding aan, en die zaak diende vrijdag.

LEES OOK: Varkens in Nood komt op voor Wehls bedrijf dat 'wordt weggepest'
LEES OOK: Saaman ontzet over kwalificatie 'hobbyboer'

Er werd gesproken over de hutjes, zeker. Over de vraag of ze vergunningsplichtig zijn. Een duidelijk antwoord kwam er niet. Het het heeft te maken met de interpretatie van regels. Wanneer is iets een bouwwerk?

Curieus

Maar er werd over veel meer gesproken. De 'zaak Ringweg 4/4a' is door een samenloop van omstandigheden bijzonder curieus. Ooit was er een groot varkensbedrijf aan de Ringweg 4. Dat werd in de jaren '90 gesplitst. Bedrijfswoning en een deel van de  stallen en grond werd Ringweg 4, de rest van de stallen en grond werd 4a. 

In 2002 kocht  Saaman Ringweg 4 en begon er haar bedrijf. In 2008 kocht de familie Leliveld uit Wehl het perceel 4a, met de bedoeling er een woning te bouwen met een zorggedeelte voor autistisch kinderen met een verstandelijke beperking, waaronder hun dochter. Sindsdien is er juridisch gesteggel tussen de twee buren. Het feit dat de gemeente Wehl in 2005 bij Doetinchem kwam, maakte de zaak er niet gemakkelijker op.

Honderd varkens 

Als de hutjes blijven liggen waar ze nu liggen, valt de nieuwe zorgwoning binnen de stankcirkel. Dus wil Leliveld dat Saaman de hutjes een stuk opschuift. De gemeente Doetinchem wil medewerking verlenen aan het plan van Leliveld. De gemeenteraad heeft inmiddels een nieuw bestemmingsplan aangenomen waarin de plek voor de hutjes is opgeschoven. 

Saaman heeft hier bezwaar tegen aangetekend. Zij wil een stal bouwen voor honderd varkens met vrije uitloop, en daarvoor is op de nieuwe plek geen ruimte. Ook zou de nieuwe plek veel  extra kosten met zich mee brengen.  Haar bezwaar wordt komend najaar behandeld door de Raad van State. Saaman eist nu in kort geding dat Doetinchem de beslissing over de hutjes uitstelt tot na deze behandeling. Varkens in Nood verzamelde onlangs 15.000 handtekeningen voor een steunbetuiging aan Saaman.

In de hoek gedrukt

Voor de rechtbank leek de zaak bij de behandeling simpel. ,,Mevrouw Saaman, als u uw bezwaar tegen de woning opgeeft, dan is de zaak toch opgelost?’’ Volgens Saaman en haar advocaat is dat echter de omgekeerde wereld. ,,De zaak is begonnen toen de familie Leliveld de aanvraag voor de woning indiende’’, zei Saamans advocaat B. Meruma. ,,Nu wordt mevrouw Saaman in de hoek gedrukt.’’ Saaman stelt dat de gemeente de hutjes gebruikt als breekijzer om haar weg te krijgen. ,,Ze liggen er al vijftien jaar en nu moet ik ze ineens weghalen.’’

De uitspraak is uiterlijk vrijdag 14 juli. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek