Volledig scherm
Het geplande zonnepark in de noordwesthoek van het regionale bedrijventerrein Laarberg komt op een plek die tegelijk de functie van retentiegebied heeft in perioden van overvloedige neerslag. © Regionaal bedrijvenpark Laarberg

Zonnepark Laarberg in trek bij 'groene' investeerders

GROENLO - Zo'n 7.000 zonnepanelen moeten er komen, op 6,5 hectare. In de noordwesthoek van regionaal bedrijventerrein Laarberg komt een zonnepark om circa 2,23 megawatt aan stroom op te wekken. Kleine investeerders waren vannacht al halverwege de 250.000 euro die er via crowdfunding voor wordt opgehaald.

Donderdagavond was bij Binx op het bedrijventerrein de kick-off van het crowdfundingproject rond het zonnepark. Directeur Arthur Borst van regionaal bedrijventerrein Laarberg lichtte er toe hoe Laarberg zich duurzaam wil ontwikkelen. Daar al mee bezig is. Aanvankelijk werd ook aan een of meer windturbines gedacht, maar die zijn om politiek-bestuurlijke redenen geschrapt. Het zonnepark is nu een volgende stap om relatief duurzaam energie op te wekken.

15 jaar

Het zonnepark vergt een investering van 2.045.000 euro, waarvan 250.000 via crowdfunding wordt vergaard. Investeerders steken hun geld voor 15 jaar in het project, met zicht op 6 procent rente maar ook de kans hun inleg kwijt te raken als het geheel flopt. De aanwezigen op de kick-off zien echter vooral toekomst in duurzame energie.

Daarbij komt dat het zonnepark niet alleen maar zonnepark is. Het betreffende gebied krijgt een vijfvoudig gebruik. Je kunt er wandelen, er komen schapen te lopen, het geheel past bij de groene omlijsting van het bedrijventerrein en... in perioden van overvloedige regenval mag het gebied blank staan. Het is tegelijk retentiegebied: regenwater kan er  in de bodem trekken.

Mei klaar

Bij de aanleg van het park met rijen zonnepanelen op constructies op de grond, wordt met de mogelijkheid van af en toe een laagje water rekening gehouden. In april wordt het complex al aangesloten; in mei opgeleverd.

De opbrengst is goed voor zo'n 725 huishoudens. Of een x-aantal bedrijven natuurlijk. De stroom wordt geleverd aan AGEM, die er onder andere in de aangesloten gemeenten de straatverlichting op laat branden. Nou ja... op de portie stroom die daarvoor nodig is.

Meer info: http://laarberg.nl/artikel.php?id=34

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek