Zorg over schoolexamens die vooralsnog doorgaan tijdens coronacrisis
DOETINCHEM - Het bestuur van Achterhoek VO onderzoekt of de schoolexamens bij de 15 aangesloten middelbare scholen in de regio door kunnen gaan. Dit nadat maandagavond het kabinet naar buiten kwam met aangescherpte regels.
Henk van der Esch, voorzitter van Achterhoek VO, maakt uit de woorden van met name minister Grapperhaus op dat van de scholen wordt verwacht dat de examens gewoon doorgaan. Helemaal glashelder werd niet wat de jongste regels voor gevolgen hebben voor de scholen.
,,We kunnen eigenlijk niet anders dan alle examens door te laten gaan”, zegt Van der Esch. ,,Dit omdat er een speciale regelgeving voor het onderwijs is. Het ministerie van onderwijs verwacht van ons dat alles doorgaat tot minister Slob anders beslist. Eerlijk gezegd hadden we vandaag daarover al een aangepast besluit verwacht.”
Minister Slob neemt hierover dinsdag een besluit, werd maandagavond duidelijk. Van der Esch: ,,Maar ouders en leerlingen die zich hier niet goed bij voelen kunnen zelf beslissen geen schoolexamen te doen. Dat zal geen consequenties hebben. Probleem is dat uit telefoontjes blijkt dat nogal wat ouders en leerlingen verontwaardigd zijn als het examen doorgaat. Dit terwijl anderen juist aangeven verontwaardigd te zullen zijn, als het schoolexamen van morgen nog in dit stadium wordt geschrapt.”
Frisse tegenzin
De toetsen zijn maandag al begonnen op het Ulenhofcollege in Doetinchem. Met frisse tegenzin, laat rector Ton Sipkens weten: ,,Terwijl iedereen afstand moet houden wordt het onderwijs blootgesteld aan risico's. Dit in opdracht van minister Slob. Wij voeren uit. Maar ik heb wel zorg over de leerlingen en de surveillanten.”
Volgens Sipkens zijn de leerlingen op afstand van elkaar de examenlokalen binnengeleid: ,,Per lokaal veertien leerlingen. Ook wordt het lokaal na gebruik schoongemaakt.”
Dinsdag starten de schoolexamens op het Rietveld Lyceum. Donderdag beginnen de toetsen op het Komrij College in Winterswijk.
De schoolexamens bepalen de helft van het eindcijfer. De andere helft komt de eindexamens, het centraal schriftelijk dat in mei wordt afgenomen.
Geen diploma, geen vervolgopleiding
Het niet door laten gaan van de examens vanwege het coronavirus heeft flinke consequenties volgens Van der Esch. ,,In dat geval worden er geen diploma's uitgereikt en wordt een examenjaar opgegeven", zegt de bestuursvoorzitter. ,,Dus dan zouden mensen ook niet naar een vervolgopleiding kunnen. We kunnen, denk ik, eerder uitstel van examens verwachten dan ze worden geschrapt.”
Volgens Van der Esch kunnen de eindexamens eventueel nog worden afgelegd in juni: ,,Maar daarna wordt het krap.”
Niet alle schoolexamens kunnen worden gehouden tijdens de coronacrisis, volgens Van der Esch: ,,De praktijkexamens op het vmbo bij zorg en welzijn worden niet afgenomen. Dat kan niet omdat bij deze examens mensen moeten worden aangeraakt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM17
Buurtbewoners praten zich de blaren op de tong over onveilige wegen: ‘Je wil iemand die het mes tussen de tanden heeft’
Het aantal verkeersdoden in Gelderland per jaar stijgt. Ook de afgelopen dagen ging het weer een aantal keren vreselijk mis, zoals in Groesbeek. Politici willen het gevaar ‘met eigen ogen zien’ en reizen lijstjes met de beruchtste plekken af. Uitgenodigde omwonenden praten zich telkens de blaren op de tong. Zo ook bij Etten, zaterdag. -
Jonge schakers van Doetinchemse basisschool De Kleine Prins Gelders kampioen én naar NK in Gouda
DOETINCHEM - Het viertal jonge schakers van basisschool De Kleine Prins uit Doetinchem is kampioen van de basisscholen van de Oostelijke Schaakbond (OSBO) geworden. -
Olderwets höjen met biertje in de hand in Toldijk
TOLDIJK - Olderwets höjen onder een stralende zon op de weilanden van vleesboerderij Garritsen aan de Wolfsstraat tussen Toldijk en Baak. Dat was er zaterdag en zondag te zien op het festival Agrarisch Verleden Herleeft. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUMcolumn
Oorlogje spelen in de Achterhoek terwijl in Oekraïne de kanonnen bulderen
Is het kies om oorlogje te spelen in Halle-Heide, nu de kanonnen bulderen in Oekraïne? Een relevante vraag, opgeworpen door iemand in mijn naaste omgeving.
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUMMet video
Ongeluk op onbewaakte spoorwegovergang bij Vorden maakt indruk op buren: ‘Schrik sloeg mij om het hart’
Het is een surrealistisch tafereel. Kijkend in de richting van Vorden is rechts van het spoor de voorkant van een bestelbusje zichtbaar. Een stukje verderop ligt links de achterkant van het voertuig. En nog weer een heel stuk verder - enkele honderden meters - staat de ontspoorde trein die onderweg was van Winterswijk naar Zutphen. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad.
In samenwerking met indebuurt Doetinchem