Het Rietveld Lyceum. Archieffoto: Theo Kock
Volledig scherm
Het Rietveld Lyceum. Archieffoto: Theo Kock © theo kock persfotografie

Zorg over schoolexamens die vooralsnog doorgaan tijdens coronacrisis

DOETINCHEM - Het bestuur van Achterhoek VO onderzoekt of de schoolexamens bij de 15 aangesloten middelbare scholen in de regio door kunnen gaan. Dit nadat maandagavond het kabinet naar buiten kwam met aangescherpte regels.  

Henk van der Esch, voorzitter van Achterhoek VO, maakt uit de woorden van met name minister Grapperhaus op dat van de scholen wordt verwacht dat de examens gewoon doorgaan. Helemaal glashelder werd niet wat de jongste regels voor gevolgen hebben voor de scholen.

,,We kunnen eigenlijk niet anders dan alle examens door te laten gaan”, zegt Van der Esch. ,,Dit omdat er een speciale regelgeving voor het onderwijs is. Het ministerie van onderwijs verwacht van ons dat alles doorgaat tot minister Slob anders beslist. Eerlijk gezegd hadden we vandaag daarover al een aangepast besluit verwacht.”

Minister Slob neemt hierover dinsdag een besluit, werd maandagavond duidelijk. Van der Esch: ,,Maar ouders en leerlingen die zich hier niet goed bij voelen kunnen zelf beslissen geen schoolexamen te doen. Dat zal geen consequenties hebben. Probleem is dat uit telefoontjes blijkt dat nogal wat ouders en leerlingen verontwaardigd zijn als het examen doorgaat. Dit terwijl anderen juist aangeven verontwaardigd te zullen zijn, als het schoolexamen van morgen nog in dit stadium wordt geschrapt.”

Frisse tegenzin

De toetsen zijn maandag al begonnen op het Ulenhofcollege in Doetinchem. Met frisse tegenzin, laat rector Ton Sipkens weten: ,,Terwijl iedereen afstand moet houden wordt het onderwijs blootgesteld aan risico's. Dit in opdracht van minister Slob. Wij voeren uit. Maar ik heb wel zorg over de leerlingen en de surveillanten.”

Volgens Sipkens zijn de leerlingen op afstand van elkaar de examenlokalen binnengeleid: ,,Per lokaal veertien leerlingen. Ook wordt het lokaal na gebruik schoongemaakt.” 

Dinsdag starten de schoolexamens op het Rietveld Lyceum. Donderdag beginnen de toetsen op het Komrij College in Winterswijk. 

De schoolexamens bepalen de helft van het eindcijfer. De andere helft komt de eindexamens, het centraal schriftelijk dat in mei wordt afgenomen.

Geen diploma, geen vervolgopleiding

Het niet door laten gaan van de examens vanwege het coronavirus heeft flinke consequenties volgens Van der Esch. ,,In dat geval worden er geen diploma's uitgereikt en wordt een examenjaar opgegeven", zegt de bestuursvoorzitter. ,,Dus dan zouden mensen ook niet naar een vervolgopleiding kunnen. We kunnen, denk ik,  eerder uitstel van examens verwachten dan ze worden geschrapt.”

Volgens Van der Esch kunnen de eindexamens eventueel nog worden afgelegd in juni: ,,Maar daarna wordt het krap.” 

Niet alle schoolexamens kunnen worden gehouden tijdens de coronacrisis, volgens Van der Esch: ,,De praktijkexamens op het vmbo bij zorg en welzijn worden niet afgenomen. Dat kan niet omdat bij deze examens mensen moeten worden aangeraakt.”

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek