Après-ski in Sankt Anton
Volledig scherm
Après-ski in Sankt Anton © Videostill YouTube

Après-ski in Oostenrijk loopt weer uit de hand: Nederlander slaat Noor ziekenhuis in

Een 32-jarige vakantieganger uit Nederland is in de Oostenrijkse deelstaat Tirol gearresteerd na een ruzie waarbij een 40-jarige Noor zwaargewond raakte. De dertiger ging er na het incident vandoor, maar kon de volgende dag worden ingerekend. Het is al de derde keer in korte tijd dat een Nederlander in Oostenrijk wordt opgepakt wegens mishandeling.

De 32-jarige Nederlander viel de Noor aan bij de ingang van een horecagelegenheid in Sankt Anton am Arlberg. Hij haalde uit met zijn vuist en raakte de Scandinaviër vol in het gezicht, verklaarde de politie tegenover Oostenrijkse media. Door de klap knalde de Noor eerst met zijn hoofd tegen de toegangsdeur en daarna keihard op de vloer 

De agressieveling ging ervandoor in een taxi, maar kon woensdag worden opgespoord met hulp van het taxibedrijf. Het zwaargewonde slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis in Zams; zijn verwondingen waren zo ernstig dat hij nog dezelfde nacht werd overgeplaatst naar het ziekenhuis in Innsbruck. Het incident vond maandagavond omstreeks middernacht plaats maar Oostenrijkse media berichtten er pas gisteren en vandaag over. 

Agent gewond

Ruim een week geleden werd in dezelfde Oostenrijkse deelstaat ook al een Nederlandse wintersporter gearresteerd. Dit omdat hij in Mayrhofen een agent twee vuistlagen in het gezicht had verkocht. Dat gebeurde na een vechtpartij tussen twee groepen jongeren. De agent raakte gewond, melden Tiroler media.

De 20-jarige agressieveling werd opgepakt en vastgezet, in afwachting van een beslissing van het Openbaar Ministerie.

Kapotte fles

In het eveneens populaire Zell am See, zo’n 100 kilometer oostelijker, werd medio januari een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdsgenoot zwaar had mishandeld. Dat gebeurde volgens de politie tijdens een ‘wild gevecht’ in een discotheek. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis.

De problemen begonnen toen nadat een 26-jarige Nederlander een Oostenrijker van de tafel trok waarop hij stond te dansen. De danser raakte daarbij gewond aan zijn hand. Daarop bemoeiden zowel een andere Oostenrijker als leden van de groep Nederlanders zich met de zaak. Een van de Oostenrijkers belandde op de grond. Op dat moment kwam de 18-jarige Nederlandse vrouw volgens de politie tussenbeide. Ze schopte de Oostenrijker enkele keren tegen het hoofd en bewerkte hem daarna met een kapotgeslagen fles. 

Niet aangepakt

Volgens burgemeester Andreas Haas van Gerlos, een van de favoriete winterbestemmingen onder Nederlanders, is er geen sprake van een ‘Hollanders-probleem'.  ,,Als er zoveel alcohol in het spel is, leidt dat vroeg of laat tot problemen.” Wel vreest hij dat de Nederlanders die over de schreef gaan niet worden aangepakt in eigen land. ,,Er wordt niet goed genoeg samengewerkt tussen de landen, daardoor lijken mensen zich van alles te kunnen permitteren”, verklaarde hij begin februari tegenover deze site. 

Haas spreekt uit ervaring. Hij droeg ook in 2012 al de ambtsketen van het daldorp toen daar een kleine veldslag werd uitgevochten door twee groepen Nederlandse vakantiegangers. De rel begon in de beroemde après-ski-bar Cin Cin en eindigde in een nabijgelegen hotel. De vechtende Nederlanders lieten een ravage na in het ski-oord, de straat lag vol kapot terrasmeubilair, flessen en sneeuwschuivers, auto’s raakten beschadigd. Een ober die de ruzie wilde beëindigen, belandde met een hoofdwond in het ziekenhuis. Burgemeester Haas kondigde straffe maatregelen aan. 

  1. LIVE | Aantal doden in Mexico blijft stijgen

    LIVE | Aantal doden in Mexico blijft stijgen

    Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie in veel landen binnen Europa. Wel zegt premier Mark Rutte dat mensen de lokale regels in acht moeten blijven nemen: ,,Ga wijs op reis.” Ook is bekendgemaakt dat verpleeghuisbewoners al vanaf 15 juni meerdere bezoekers mogen ontvangen, een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.