Volledig scherm
Marnix en Sander draaien en kloppen er op los om de mini-sets te testen. © Koen Verheijden

Boxjes voor op de boekenplank

Voor jou getestWeinig ruimte en toch behoefte aan goed geluid? Een mini-set met kleinere luidsprekers biedt uitkomst. Ons panel van getrainde audiofielen spitst de oren.

De jury

Sander van der Heide (46): werkte als mastering engineer met onder anderen Marco Borsato en Rammstein.

Marnix Bosman (48): dDoorgewinterde audiotechnicus, elektronicaontwerper en hifi- recensent.

Als professionele luistervink heeft hifi-recensent Marnix Bosman zo zijn trucjes om een speaker te beoordelen. Voor een eerste indruk hoeft niet eens de stekker in het stopcontact. ,,Je hebt een groot probleem als een luidspreker resoneert”, legt Bosman uit. ,,Dan gaat-ie ook zelf een klank creëren, wat niet de bedoeling is.” Vandaar zijn ‘kloptest’, waarbij hij met zijn knokkel wat tikken op elke speaker geeft. Een bordkartonnen omlijsting zorgt voor trillingen en is dus een gruwel voor audiofielen. Stevig kunststof of staal is meestal een voorbode van beter geluid.

Ronde twee is zijn zogenoemde wc-rollentest: twee vingers in dat gekke gat aan de achterzijde van menig speaker. ,,De bassreflexpoort”, legt Bosman uit. ,,Een slimme truc van fabrikanten om meer lage tonen te laten klinken.” Ook die poort kan ongewenste trillingen veroorzaken, of een panfluitachtige suis bij een te scherpe afronding. Bosman: ,,Zie je? Deze is vanbinnen van karton. Net een wc-rolletje.”

Kermis

Quote

Dat ook kleinere speaker­tjes prima kunnen klinken, bewijzen ondermeer de Teufel Kombo 42 en de Denon D-M41

In de roemruchte Wisseloord Studios in Hilversum test Bosman samen met collega-audio-expert Sander van der Heide een dag lang acht mini-sets onder de 500 euro, verzameld door BesteProduct.nl. ,,Vanwege hun geringe omvang werden dit boekenkastluidsprekers genoemd”, herinnert Van der Heide zich. Een groot contrast met de erehaag aan manshoge boxen die achterin de professionele studio’s staat; per stuk meer dan een jaarsalaris waard.

Dat ook kleinere speakertjes prima kunnen klinken, bewijzen ondermeer de Teufel Kombo 42 - qua geluidskwaliteit de beste boxjes uit de test - en de Denon D-M41. Soundmaster levert met de MCD400 daarentegen een gammel (lees: resonerend) stel dat nauwelijks de speakers in je telefoon weet te overstemmen. ,,De kwaliteit van een kermistrofee”, vindt Bosman. ,,Geef mij dan maar de pluchen olifant uit de schietkraam.”

Smullen

Niet alleen de boxen zijn van belang. Wat je met een mini-set kan, hangt in grote mate af van de receiver: het kastje dat de spil vormt tussen beide. De verschillen zijn groot. De Denon heeft enkel een tuner voor DAB+ (digitale radio), maar niet eens een USB-poort om een stickie in te steken. De Panasonic SC-PMX152EGS ondersteunt daarentegen zelfs de meest obscure geluidsbestanden als DSD; een eigenschap waar vooral audiofielen van smullen.

Aan het eind van de rit wordt de Yamaha MCR-N470D als beste beoordeeld. Deze set scoort op beide fronten. De receiver kan op alle mogelijke manieren verbinding maken met je laptop, mobieltje of andere apparatuur en tolereert eveneens bijkans elke app en bestandstype. Maar ook de speakers brengen een uitstekend geluid voort. Muziek in de oren.

Op besteproduct.nl lees je van alle geteste mini-sets de uitgebreide reviews

De uitslag

Volledig scherm

Yamaha MCR-N470D
Cijfers: 8,1
Prijs: €439
Chique alleskunner met uitstekende afwerking. De speakers zijn stevig en klinken mooi. De receiver ondersteunt al je apparaten, apps en audio- resoluties. Heeft zelfs een aansluiting voor een subwoofer.

Teufel Kombo 42
Cijfer: 8
Prijs: €350
De receiver is mooi - zwart geborsteld aluminium - maar geen buitencategorie. De luidsprekers zeker wel: geen van de concurrenten kan tippen aan het sublieme geluid. De beste koop, gezien de relatief lage prijs.

Denon D-M41
Cijfer: 7,8
Prijs: €345
De receiver is weinig meer dan een veredelde cd-speler: de tuner voor DAB+ (digitale radio) is de enige moderniteit. De speakers klinken echter uitstekend, waardoor je nog steeds veel waar voor je geld krijgt.

Sony CMT-SBT100
Cijfer: 7,4
Prijs: €219
Dankzij de kinderlijk eenvoudige instellingen een echt plug-and-play apparaat. Wel hoort het panel net iets te veel scherpe s- en t-klanken in de muziek, maar dat is voor zo’n ongekend lage prijs snel vergeten (en middels enige finetuning redelijk bij te sturen).

Panasonic SC-PMX152EGS
Cijfer: 7,3
Prijs: €486
Mooie set met stijlvolle speakers. Zelfs het DSD-formaat wordt ondersteund. De enige set met driewegsysteem: in elke box een losse speaker voor lage, midden en hoge tonen. Klinkt niet beter dan de rest, maar kan meer.

Kruger&Matz KM1598D
Cijfer: 6,9
Prijs: €359
Geluid is in orde, alleen lage tonen vliegen wat uit de bocht. Scoort op design: prima afwerking, bordeauxrode boxen en een retro uiterlijk met buisjes die na het inschakelen (te) langzaam oplichten. Al lijkt dat vooral een leuke gimmick.

  1. Handen Nederlandse steenhouwer jeuken om Notre-Dame aan te pakken
    PREMIUM

    Handen Nederland­se steenhou­wer jeuken om No­tre-Da­me aan te pakken

    Roderick Nijenhuis’ handen jeuken. De commercieel directeur en natuursteendeskundige van de firma Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk zou dolgraag betrokken raken bij de restauratie van de Notre-Dame in Parijs. Gothische ornamenten gedetailleerd reconstrueren? ,,Kom maar door met die klus”, staat de 50-jarige specialist nu al te popelen. Alleen de ingestorte vieringstoren uit 1846 hoeft wat hem betreft niet terug. ,,Die ranke spits was niks anders dan een bouwkundig orgasme van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc.”