Volledig scherm
© anp

Celstraffen voor Gelderse jihadisten

Drie mannen die ervan verdacht werden naar Syrië te willen reizen om zich aan de sluiten bij de gewapende strijd zijn donderdag in de rechtbank van Rotterdam tot celstraffen veroordeeld. De straffen vallen allemaal lager uit dan de eis.

Hoofdverdachte Seyed H. uit Arnhem verdwijnt voor 2,5 jaar achter de tralies. Daar bovenop komt een voorwaardelijke straf van een jaar. De eveneens uit Arnhem afkomstige Hardi N. hoorde een straf van zestien maanden, met acht maanden voorwaardelijk eisen. De rechter achtte bewezen dat zij naar Syrië wilden om deel te nemen aan de jihad. De derde verdachte, Adil C. uit Doesburg, moet een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk, de cel in. Van hem kon alleen worden bewezen dat hij terrorisme heeft gefinancierd.

Tegen de 27-jarige Seyed H. was door het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van vijf jaar geëist, ook omdat hij geld en goederen, zoals laptops en telefoons, naar andere jihadisten in Syrië heeft gestuurd. Als het aan OM lag, zou Hardi N. dertig maanden, waarvan tien voorwaardelijk, en Adil C. twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk, moeten zitten.

Tip van AIVD

Het onderzoek begon in de zomer van 2014 toen de politie een tip kreeg van de AIVD, die meldde dat Seyed H. in december 2013 was teruggekeerd uit Syrië en plannen had weer die kant op te vertrekken. Later kwamen de andere twee verdachten in beeld. H. en N. zouden in eersten instantie ook van plan zijn geweest hun echtgenoten (Nederlandse bekeerlingen) mee te nemen naar Syrië.

Uit Arnhem zijn al verschillende jongeren afgereisd naar Syrië. Onder hen Abdelkarim el A., die in de zomer van 2014 vanuit Syrië opriep 'tot een stevige daad tegen Nederland'.  Begin vorig jaar stonden ook twee Arnhemse terreurverdachten voor de rechter, waaronder een broer van El A. Zij waren opgepakt in Duitsland, met onder meer veel cash geld, bivakmutsen en gevechtkleding in hun auto. Volgens het OM waren ze op weg naar Syrië. De rechtbank sprak de twee vrij omdat niet bewezen was dat ze naar Syrië wilden gaan om te strijden.