Volledig scherm
PREMIUM
Zaterdag 29 oktober 1983: Het Malieveld stroomt vol. © Hollandse Hoogte / Bert Verhoeff

Deze mensen waren bij de grootste demonstratie ooit in Nederland

Vandaag is de Eerlijke Klimaatmars van Millieudefensie. In België gingen eerder al tienduizenden mensen de straten op. Zou het vandaag net zo verlopen als in 1983? Toen een half miljoen mensen afreisden naar Den Haag om te protesteren tegen de komst van 48 kruisraketten? Vier deelnemers van toen halen herinneringen op aan de grootste demonstratie ooit in Nederland gehouden.

‘De macht van het getal deed ertoe’

Rob Wissink (54), woont in Hengelo.

De actiedag van klimaatspijbelaars op 7 februari zorgde voor reuring aan onze ontbijttafel. ,,Ga jij nog demonstreren vandaag’’, vroeg mijn vrouw hoopvol aan jongste dochter. Ze is 17 en zit in 5-havo. In de toonzetting zat een lichte aansporing. ,,Ja, hup, de barricade op’’, stookte ik het vuurtje op. ,,Jullie gaan toch ook niet”, zei ze. Uitgeluld, wist ik. Voer met dochters geen discussies die beginnen met: ,,Toen ik jouw leeftijd had...’’

Toen ik iets ouder was dan zij, studeerde ik Nederlandse taal- en letterkunde in Groningen. Mijn leven draaide om mijn vriendin, lezen, hockeyen en lp’s draaien. Literatuur en popmuziek waren in een tijd zonder sociale media de bouwstenen waarmee je een persoonlijk profiel samenstelde, dat anderen in staat stelde jou in een hokje te plaatsen.

Ik spiegelde mij graag aan Stewart Copeland, de drummer van The Police, en etaleerde mezelf als alternatieve kakker. Ik droeg een collegesjaal, liep op klompen en had de schurft aan Mulisch, Ajax en Amerika. Ik was idealist noch oproerkraaier. Bij grote maatschappelijke vraagstukken zocht ik de nuance. Ik voelde mij thuis in de politiek correcte luwte, links van het midden. Vleugje Kok, snufje Van Mierlo. Boring, zou mijn dochter zeggen.

  1. Nieuw horrorincident in verpleeghuis waar comapatiënte zwanger raakte van verpleger

    Nieuw horrorinci­dent in verpleeg­huis waar comapatiën­te zwanger raakte van verpleger

    Een verzorgingstehuis in de Amerikaanse stad Phoenix (Arizona) - waar vorig jaar een 29-jarige comapatiënte zwanger raakte na ongewenst contact met een verpleger - is opnieuw in opspraak geraakt door een horrorverhaal. De overheid dreigt de vergunning van de instelling in te trekken, omdat recent meermaals maden werden aantroffen onder het verband van een man met een stoma. ,,Een extreem zorgwekkend incident in de patiëntenzorg”, briest het ministerie van Volksgezondheid in Arizona.