Volledig scherm
© Anjo de Haan

Dorp overstuur over toetermaatregel op rampplek

In het dorp Winsum in Groningen is ergernis ontstaan over treinen die verplicht moeten toeteren als ze een omstreden overweg naderen. Na het zoveelste ongeluk met een trein op de bewuste onbewaakte overgang is besloten voortaan de toeter van de trein te gebruiken als noodmaatregel. Het dorp is echter niet blij met het lawaai.

Quote

De laatste, toeterende trein passeerde om één uur vannacht. Dan slaap je dus slecht

Brigitta Pastoor, omwonende

Machinisten zijn door een botsing tussen een trein en een melkwagen op 18 november verplicht om een signaal af te geven op het moment dat ze de onbewaakte spoorwegovergang aan de Voslaan naderen. Dorpsbewoners klagen echter dat treinen vroeg in de ochtend en zelfs 's nachts meerdere keren toeteren.

Fanatiek
,,Die ene machinist toeterde al ver voor de Voslaan tot aan Winsum toe', zegt omwonende Arie van Dorp tegen de regionale zender RTV Noord. ,,Vanmorgen nog om half zes, was er weer een fanatiek toerende machinist met vier tot vijf signalen. En de laatste, toeterende trein passeerde om één uur vannacht. Dan slaap je dus slecht', zegt ook Brigitta Pastoor tegen de zender.

De omwonenden snappen dat de maatregel is ingesteld voor de veiligheid, maar menen dat toeteren niet altijd nodig is. Het signaal zou alleen gegeven moeten worden als er iemand dreigt over te steken.

Volgens Arriva is het verplichte getoeter nu eenmaal het gevolg van een gerechtelijke uitspraak en heeft de vervoerder nog tijdens de rechtszaak gewezen op de eventuele overlast. De gemeente is inmiddels bezig met de aanleg van een noodweg, zodat verkeer niet meer over de rampoverweg hoeft. Die noodweg is echter pas volgend jaar gereed.
  1. Nederlandse journalist zette Fox-show expres op stelten: ‘Leek wel een verwaande kwast’
    Video

    Nederland­se journalist zette Fox-show expres op stelten: ‘Leek wel een verwaande kwast’

    Journalist en historicus Rutger Bregman, die vorige week werd uitgescholden door Fox News-presentator Tucker Carlson, heeft diens tv-programma opzettelijk ontregeld. Dat vond hij nodig om zijn punt te maken, hoewel hij naar eigen zeggen wel overkwam als een ‘verwaande kwast’. ,,[Want] je entert iemands talkshow en je hebt met voorbedachten rade een plan om de boel op stelten te zetten.’’