Volledig scherm
PREMIUM
Fleur van der Bij heeft het verlies van haar zusje op latere leeftijd verwerkt. © Annabel Oosteweeghel

Fleur ging op zoek naar de man die haar zusje (12) doodreed

Als puber verliest Fleur van der Bij (37) haar zusje Ylse bij een verkeersongeval. Ze verwerkt het trauma, denkt ze, maar jaren later steekt het in alle hevigheid de kop op. Door te schrijven krijgt ze weer grip op haar leven, en vindt ze de man die Ylse aanreed.

Toen haar zusje verongelukte, sloot Fleur van der Bij zich af voor alles wat ze voelde. Niet huilen, maar flink zijn, was het devies. Dat hield ze jarenlang vol. Twaalf jaar later vertrok ze naar Zuid-Soedan. Voor een master geschiedenis schreef ze een afstudeerscriptie over de 19de-eeuwse ontdekkingsreiziger Juan Maria Schuver, die spoorloos verdween aan de oevers van de Nijl. Deze cold case wilde Van der Bij oplossen en daarom trok ze dwars door het door burgeroorlog geteisterde gebied.

  1. Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strijders
    PREMIUM

    Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strij­ders

    Rijdend door de straten van de Noord-Syrische Qamishli klinkt er plotseling geweervuur. Even is het stil en dan weer een luid salvo. Sommige auto’s en een jongen op een brommer rijden gewoon door, anderen keren om. Wie er schiet en op wat, blijft gissen. Binnen een paar minuten rijden pick-ups van de Koerdische militie SDF door de straten. Ook ambulances. Auto’s toeteren, mannen schreeuwen. Tussen de huizen staan bewapende strijders.De meeste winkels zijn dicht.