Volledig scherm
PREMIUM
Nynke de Jong. © Shody Careman

Geluk is soms zo simpel

ColumnNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Een filmpje op de site van de Volkskrant. Henny Vrienten trad dit weekend in Paradiso op met de liedjes die hij maakte voor Sesamstraat. De krant mocht bij de repetities zijn, en maakte daar een verslag van. De zangers en zangeressen zijn de échte Tommie, Ieniemienie, Pino, Frank en Lot.

Dat is allereerst al een zeer vervreemdende ervaring: eindelijk zie je de gezichten bij de stemmen die je zo goed kent. En wat blijkt: Bert Plagman, die Tommie speelt, lijkt ook echt een beetje op Tommie. Ieniemienie en Pino zijn ook steeds meer op hun vertolkers gaan lijken, of andersom.

Frank Groothof, alweer 71 jaar maar met de energie die hij als Boy Zonderman ook had. En Lot, die in dertig jaar geen dag ouder is geworden. Ze heeft nu alleen een leesbril nodig.

Een groep enthousiast meewiegende muzikanten om hen heen. En te midden van dat alles Henny Vrienten, een van de beste muzikanten die Nederland heeft. Misschien wel de beste.

Henny, die hordes meisjes in vervoering bracht in de eighties. Die tegenwoordig met De Vreemde Kostgangers nog altijd hetzelfde doet, maar dan bij oudere meisjes. Die Henny zingt vrolijk het lied ‘Spaghetti’.

Ik ken dat lied. Ik hoor het minstens achttien keer per week. Net als ‘de P van Pino’, ‘Schone Billen’ en ‘Ik ben gegroeid’. En die liedjes worden met net zoveel overgave gemaakt als het beste werk van Doe Maar.

Het vuur en de vrolijkheid zijn perfect weergegeven in dit korte Volkskrant-filmpje. De lol van het samen muziek maken, van samen een verhaal vertellen. Het filmpje ontroerde mij, en dat kwam precies daardoor. Wat ben je toch een rijk land, wanneer zo’n goede muzikant de liedjes maakt voor zo’n goed kinderprogramma. En wat een feest dat de acteurs in kwestie ook uitstralen dat zij het allermooiste beroep op aarde hebben.

Ze hebben mijn jeugd gekleurd, en nu kleuren ze die van mijn kinderen. Geluk is bij tijd en wijle zo simpel. Soms is het niet meer dan Henny Vrienten die het achtergrondkoortje zingt bij het schoonmaakliedje van Frank en Pino.