Volledig scherm
Jasper S. © PR

Infiltratie-actie in gevangenis moordenaar Marianne Vaatstra

Een particulier recherchebureau zegt in de gevangenis via een infiltratie-actie met de moordenaar van Marianne Vaatstra (16) te hebben gesproken. Het bureau onderzoekt al jaren verhalen over de mogelijke betrokkenheid van meerdere personen bij de 17 jaar oude moord. Volgens de onderzoekers valt op dat moordenaar Jasper S. nu ineens tegen een medegedetineerde zegt dat hij 'medeplichtig' is aan de moord.

Volledig scherm
Het graf van Marianne Vaatstra © anp
Quote

Mijn vrouw heeft jaren naast een medeplich­ti­ge gelegen

Jasper S., moordenaar Marianne Vaatstra

Jasper S. heeft vanuit de gevangenis nooit naar buiten willen treden over de zaak. Hij werd in 2013 op basis van overtuigend dna-bewijs en een bekentenis veroordeeld tot een celstraf van achttien jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) is er altijd van uitgegaan dat Jasper S. alleen heeft gehandeld. De rechtbank heeft dit ook overgenomen.

Infiltratie
Volgens het bureau heeft Jasper S. tijdens de infiltatrie-actie duidelijk tegen een medegedetineerde gezegd zich 'medeplichtig' te voelen aan de moord. Dit wekt argwaan bij de onderzoekers omdat dit volgens hen mogelijk impliceert dat hij inderdaad niet alleen verantwoordelijk is voor de dood van Marianne. Tot op de dag van vandaag zetten burgerjournalisten en complotdenkers grote vraagtekens bij de officiële lezing van het Openbaar Ministerie. Het particuliere recherchebureau DBDB uit Leeuwarden vond naar eigen zeggen al eerder aanwijzingen dat het om meer dan één dader zou gaan, mogelijk asielzoekers.

Het detectivebureau, dat in het verleden nog samenwerkte met de vader van Marianne en naar eigen zeggen uit persoonlijke fascinatie onbezoldigd aan het onderzoek werkt, heeft via via contact gekregen met de medegedetineerde die tussen oktober 2014 en maart 2015 met S. tijd doorbracht in de gevangenis. De met het recherchebureau samenwerkende Gerard Veenstra gaf de vrouw van de gedetineerde instructies, die vervolgens tijdens het bezoekuur werden doorgegeven. De medegedetineerde moest het vertrouwen van S. winnen, onder meer door open te zijn over zijn eigen daden.

Medeverantwoordelijk
De medegedetineerde sprak naar eigen zeggen onder het kaarten met S. in het Fries. De infiltrant zegt 'enkele opmerkelijke' uitspraken te hebben gehoord. Zo zei S. dat zijn vrouw 'jarenlang naast een medeplichtige heeft gelegen'. De moordenaar weigerde ook een volledige schadevergoeding te betalen 'omdat dit absoluut niet terecht zou zijn' en hij maar 'voor een derde' verantwoordelijk is.

Onderzoekers vinden dit opmerkelijk omdat al jaren het hardnekkige gerucht gaat dat één of meerdere asielzoekers betrokken waren bij de moord. Die zouden vlak na het gruwelijke incident versneld Nederland uit zijn gezet door de autoriteiten.

S. zou inmiddels wat de schadevergoeding aan meerdere nabestaanden betreft geschikt hebben en bedragen over hebben gemaakt. De vader van Marianne kreeg eerder al ruim 40 duizend euro toegewezen van de rechter.

Uit het onderzoek blijkt ook dat er ruzie is geweest in de gevangenis tussen Jasper S. en zijn vader. S. zou zeer boos zijn geworden en tegen zijn vader hebben gezegd dat hij op moet houden met beweren dat hij onschuldig is. S. zou gezegd hebben dat hij anders 'in grote problemen' zou komen.

Quote

Jasper verdween helemaal groen en geel naar het balkon. Hij kon niet meer op zijn benen staan en moest overgeven

Gerard Veenstra, onderzoeker
Volledig scherm
Marianne Vaatstra © anp

Klepel
De advocaat van Jasper S., mr Jan Vlug, heeft enkele bevindingen op verzoek van het AD aan de moordenaar voorgelegd. Jasper S. stelt dat hij niet in het Fries met anderen heeft gesproken en dat hij ook niet aan kaarten doet in de gevangenis. Wel erkent Vlug dat S. een aanvaring had met zijn vader in detentie.

Volgens Jan Vlug hebben de onderzoekers 'de klok wel horen luiden, maar weten ze niet waar de klepel hangt'. Verder zouden complotdenkers de dementerende vader van Jasper S. lastig vallen, die nu eenmaal als vader niets liever wil dan geloven dat zijn zoon onschuldig is.

Doorbraak
Het Friese bureau werkt al geruime tijd samen met 'meedenker' Gerard Veenstra. Hij was het die de infiltratie-actie heeft opgezet. De onderzoekers zeggen uiteindelijk geen harde conclusies te kunnen trekken na de infiltratie-actie. ,,Dit is een ABCD verhaal en Jasper heeft net A gezegd. Na de eerste verklaringen zijn Jasper S. en de medegedetineerde in de gevangenis uit elkaar gehaald. Toen ze elkaar weer troffen, heeft S. gezegd dat hij het toch echt alleen heeft gedaan'', aldus Veenstra.

De onderzoekers vinden nog altijd dat er opvallende en rare dingen in het dossier zitten. ,,Zo stelt een Franse deskundige die ik heb gesproken dat alleen Spiderman deze moord in zijn eentje zou kunnen hebben gepleegd, met van die armen uit zijn rug, maar wij hebben absoluut geen duidelijke doorbraak dat er meer mensen bij betrokken zijn. Er zijn ook bewijzen om te stellen dat S. het gedaan heeft en het gaat mij absoluut te ver om te zeggen dat het NFI het dna-bewijs heeft vervalst.''

Overgeven
Het rapport van de onderzoekers moet nog uitkomen, maar volgens Veenstra zit er ook extra bewijs in voor de rol van Jasper S. Hij sprak daarvoor met de zus van de moordenaar. ,,Toen de laatste documentaire van Peter R. de Vries was uitgezonden, zaten ze met de familie bij elkaar en zeiden ze te hopen dat 'die klootzak' gepakt zou worden. Jasper verdween toen helemaal groen en geel naar het balkon. Een ander lid van de familie zag dat hij niet meer op zijn benen kon staan en moest overgeven, dat duidt ook absoluut op betrokkenheid. En zo zijn er meer dingen boven water gekomen. Hij heeft er 100% mee te maken.''

Het recherchebureau DBDB komt binnenkort naar buiten met het rapport. Het bureau is ook van plan een film te maken over alle bevindingen. Ze hopen dat getuigen naar aanleiding van alle informatie alsnog naar voren komen om helder te krijgen hoe Marianne nu echt aan haar einde is gekomen.

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.