Volledig scherm
Het team met speurhonden was aan het werk gezet door de familie van de 21-jarige Mariska Peters uit Nijmegen, die al twee weken wordt vermist. © ANP

Twintig jaar cel en tbs Johan P. voor doden Mariska Peters

Johan P. is woensdagochtend veroordeeld tot twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op zijn 21-jarige nichtje Mariska Peters in februari 2015. De rechter in Arnhem achtte bewezen dat de vrouw uit Nijmegen eerst door haar oom oraal werd verkracht en daarna gewurgd. Vervolgens vervoerde hij het lichaam om het ergens anders te verbergen.

De 52-jarige verdachte was woensdagochtend niet aanwezig om zijn straf aan te horen. De rechter begon met te stellen dat de rechtbank de telefoongegevens van Oom Johan als rechtmatig bewijs beschouwt. In zijn telefoon stond een sms-bericht waarin hij zijn nichtje oproept om samen een pakketje drugs te bezorgen. De rechter acht bewezen dat de twee op de nacht van de moord, van 8 op 9 februari 2015, een afspraak hadden.

,,De verdachte kon die nacht ongezien tbs-kliniek Pompe verlaten", aldus de rechter. Johan zat daar destijds op de open afdeling, waar hij in de laatste fase van zijn tbs-behandeling was toen Mariska verdween.

Het signaal van zowel zijn telefoon als van de telefoon van Mariska was aangetroffen op de vindplaats van het lichaam in natuurgebied de Hatertse Vennen. De rechter acht bewezen dat Mariska is gewurgd en dat haar lichaam daarna is verplaatst naar die locatie, waar het op 22 februari van dat jaar werd gevonden.

Verkrachting
Ook orale verkrachting en doodslag van Mariska door Johan kan volgens de rechter worden bewezen. ,,De verdachte doodde Mariska omdat hij haar verkrachtte en hij zijn straf wilde ontlopen."

De rechtbank beschouwt Johan P. als ontoerekeningsvatbaar. Hij krijgt daarom geen maximale celstraf, maar 20 jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd.

De rechters tillen er daarbij zwaar aan dat P. hielp zijn nichtje te zoeken, zijn familie troostte en zich liet troosten. Ook liep hij voorop in een stille tocht en hielp hij haar kist te dragen. Al die tijd zei hij niets tegen zijn familie, die hem steunde bij zijn terugkeer in de maatschappij.

Volledig scherm

Eis
De straf is hoger dan de aanvankelijke eis van de officier van justitie. Die eiste twee weken geleden 15 jaar cel en tbs. Zowel de verdachte als het OM kunnen binnen 14 dagen hoger beroep aantekenen. Het OM zal dat niet doen.

De straf komt tegemoet aan de gevoelens van de familieleden van Mariska. Zij hoopten voorafgaand aan de zitting dat het OM in hoger beroep zou gaan als de verdachte behalve tbs niet ook een hoge celstraf krijgt. De familie hechtte niet aan tbs, 'dat heeft toch geen zin', en wilde daarom liever een lange celstraf.  ,,In de cel zal hij het moeilijker hebben." De uitspraak van de rechter ontlokte een applaus vanaf de publieke tribune.

Emoties
Tijdens de rechtszaak twee weken geleden bleef Johan zwijgen, waardoor de emoties bij de aanwezige familie en vrienden van Mariska hoog opliepen. ,,Teringlijer, ik vermoord je", riep vader Marcel die dag naar zijn broer.

De parketpolitie moest hem in bedwang houden. Oom Johan, de man die tijdens de stille tocht vooraan liep, intensief zocht naar Mariska en haar kist naar haar graf droeg, bleef zwijgen. ,,Het niet weten is misschien wel erger dan het weten", stelde de officier van justitie destijds.

  1. Woeste pompbaas Ewout (53) haalt uit naar Kamer: ‘Tabaksverbod wordt één grote ramp’
    PREMIUM

    Woeste pompbaas Ewout (53) haalt uit naar Kamer: ‘Tabaksver­bod wordt één grote ramp’

    Een totaalverbod op de verkoop van sigaretten gaat dramatische consequenties hebben voor eigenaren van tankstations. Dat zegt pomphouder Ewout Klok. De 53-jarige ondernemer uit Hoogeveen roept het kabinet op om eerst de effecten van een tabaksverbod te laten onderzoeken voor deze‘rigoureuze en ondoordachte maatregelen’ van kracht gaan. ,,Als dit doorgaat, wordt het een ramp in Nederland.”