Volledig scherm
Ard van der Steur © anp

Van der Steur: controle asielzoekers op orde

De controle van asielzoekers in ons land is op orde. Er wordt alles aan gedaan om potentiële terroristen op te sporen in de asielstroom. Dat stelt minister Ard van der Steur (Veiligheid).

Quote

Ik zie dat de inspectie ook oordeelt dat we momenteel alles doen om de risico's dat er iemand doorheen glipt, zo klein mogelijk te maken

Ard van der Steur

De Inspectie Veiligheid en Justitie was gisteren in een rapport kritisch over de eerste check die asielzoekers doorlopen als ze ons land binnenkomen. Volgens de dienst lukt het maar beperkt om signalen van terrorisme op te merken op moment dat vluchtelingen voor het eerst worden geregistreerd.

Totaalpakket
Van der Steur onderschrijft dat, maar stelt juist dat die registratie slechts één schakel is en dat er vervolgens ook nog onderzoeken worden gedaan naar asielzoekers door de Immigratiedienst. ,,Het is onderdeel van een totaalpakket dus. Ik zie dat de inspectie ook oordeelt dat we momenteel alles doen om de risico's dat er iemand doorheen glipt, zo klein mogelijk te maken.''

Zo worden er in verhoren ook gekeken naar hoe iemand zich gedraagt, telefoons kunnen worden leeggehaald en bagage wordt gecontroleerd. De Tweede Kamer debatteert begin volgend jaar over het rapport van de inspectie. Met name de oppositiepartijen zijn kritisch. Zij hadden wel de indruk dat er uitvoeriger onderzoek werd gedaan bij de eerste registratie van asielzoekers.