Volledig scherm
Naar schatting 7000 toeschouwers waren op sportpark De Dennen getuige van Nijmeegse Boys-Ajax, op maandag 13 juli 1992. foto archief Nijmeegse Boys

Ajax van Nijmegen heeft alleen de historie nog

Veelal verguisd, maar evenzo geliefd. Nijmeegse Boys, een van de meest vermaarde voetbalclubs van Nijmegen, verdwijnt na dit seizoen. Zondag is de laatste thuiswedstrijd. Het indringende verhaal van een altijd spraakmakende stadsclub.

De trainingen waren vaak in een schuurtje aan de Papengas, midden in het centrum van Nijmegen. "Stonden we daar met een man of vijftien in een klein houten hok, veel te krap natuurlijk", vertelt Piet Cornelissen.

Het zijn de jaren zestig. Nijmeegse Boys is een roemruchte voetbalclub, ontstaan en toen nog diepgeworteld in de Nijmeegse benedenstad. Wim Beerenbroek veert op bij de herinnering. "Weet je nog Piet, de looptrainingen? De hele avond hardlopen langs de Waal." De gedachten gaan terug naar vroegere jaren. "Wim Lakenberg, oudspeler van NEC, is nog onze trainer geweest. Die kwam altijd op de klompen naar de training. Maar vergis je niet hoor, dat was een geweldige voetballer en later trainer", zegt Beerenbroek.

Cornelissen: "Ze hebben allemaal bij ons gezeten. We hebben altijd geweldige voetballers gehad en talloze toptrainers. Nijmeegse Boys was het Ajax van Nijmegen."

De Sep en de Beer, ze zijn samen goed voor 133 jaar Nijmeegse Boys. Het verdwijnen van de voetbalclub raakt hen als het verlies van een eigen kind. Mannen van de benedenstad, die praktisch hun leven lang al dagelijks bij de club te vinden zijn. "Ik ben op mijn achtste bij de Boys gaan voetballen, dat mocht eigenlijk nog niet, want je moest toen tien jaar zijn. Maar we woonden om de hoek bij secretaris Arie van de Berg en die heeft me als tienjarige opgegeven bij de bond. Een paar jaar later, op mijn veertiende stond ik in het eerste elftal. Ik heb nog ergens een foto, daarop zie je me nog net; een klein koppie ergens verscholen tussen de mannen", herinnert Piet 'de Sep' Cornelissen. De Nijmegenaar, zoon uit een gezin van tien kinderen en bij menigeen in de stad bekend als eigengereid kroegbaas, is alweer 67 jaar lid van de Boys. Een jaartje langer dan Wim 'de Beer' Beerenbroek.

Ze hebben haast de volledige clubhistorie meegemaakt. Op 23 juli 1933 werd SVE opgericht, na een jaar veranderde de naam van de voetbalvereniging van de benedenstad in RKVV Nijmeegse Boys. Opnieuw dwalen de gedachten af naar vroeger. "We begonnen in Hees, op de ponybaan", vertelt Cornelissen. "Dat was op de wei van boer Peters", weet Beerenbroek. "Moesten we voor de trainingen en de wedstrijden eerst alle voederbakken verplaatsen." Cornelissen: "Later zijn we naar Heyendaal gedouwd, om vervolgens op het terrein van Noviomagum terecht te komen. Een goede plek was dat. Van daar zijn we verhuisd naar het huidige complex." Beerenbroek, jarenlang secretaris van de club, graaft in zijn geheugen en vult zijn voormalig medebestuurder aan. "In 1981 is het huidige clubhuis gebouwd. Daarna volgden mooie jaren. Nijmeegse Boys heeft altijd hoog gevoetbald. We hadden veel geweldige voetballers in het team. En ik weet niet hoeveel mensen elke wedstrijd langs de lijn."

De jaren tachtig zijn de roerige jaren van Nijmeegse Boys, de glorietijden. De sportieve prestaties lijken lange tijd onstuitbaar. De club klimt op naar de derde klasse, een geweldige competitie voor Nijmegen, met de stadsclubs SCH, SJN, SCE en dus de Boys. De competitie krijgt al gauw 'Serie A' als bijnaam. "Machtige tijden", zegt Cornelissen. "Alle goede voetballers van toen hebben bij ons gespeeld." Veel bekende namen vliegen over de tafel. "Voor het mooie voetbal moest je bij Nijmeegse Boys zijn", zegt Beerenbroek.

In de kantine is het ondertussen elke zondag feest. Het clubhuis van de Boys is de stamkroeg van de stad. Het zijn de jaren waarin het bestuur van Nijmeegse Boys in één jaar tijd voor twintigduizend gulden aan consumptiebonnen weggeeft. Niets is onmogelijk, behalve een gedegen boekhouding, zo blijkt later. "Veel voetballers kwamen op het geld af. Die gasten deden niets voor niets", zegt Beerenbroek ferm. "Elke zondag zat de kantine vol, maar het geld vloog er ook net zo hard weer uit", weet Cornelissen.

De schulden lopen snel op. De 25.000 gulden per jaar aflossing aan de bank voor het clubhuis is niet op te hoesten. Nijmeegse Boys zakt weg, financieel en daarna ook sportief. Vanaf de eeuwwisseling is de club slechts een bescheiden zesdeklasser, met dikke schulden. Kader ontbreekt. Het ledenaantal daalt. Het blijkt haast onmogelijk een nieuw bestuur te vormen, waarna in oktober vorig jaar na lang zwoegen wordt besloten de club op te heffen.

In juni van dit jaar verdwijnt met Nijmeegse Boys een van de meest vermaarde voetbalclubs van Nijmegen. Uitgerekend een maand voor het 75-jarig jubileum. "Onbegrijpelijk. Ik kan en wil er niet te lang over praten. Ik word er nog gek van", treurt Beerenbroek. De Sep en de Beer mijmeren over de hoogtepunten. Veel mooie momenten beklijven, zoals maandag 13 juli 1992 als Nijmeegse Boys voor het zestigjarige bestaan een oefenduel tegen UEFA Cup-winnaar Ajax speelt (2-10 verlies). "Een mooie dag" , zegt Beerenbroek. "Maar ik denk toch vooral terug aan het vijftigjarig jubileum." Cornelissen valt hem direct bij. "Dat was acht dagen feest." Beerenbroek: "In de Poort van Hees. André Hazes, Corry Konings, alle grote artiesten traden toen op. Wat een geweldige week was dat."

Nijmeegse Boys wil afzwaaien met eenzelfde grandeur. Op 31 mei staat er een groots feest gepland, ter viering van het 75-jarig jubileum en het zal meteen een soort afscheidsreceptie zijn. Cornelissen en Beerenbroek zullen er in ieder geval niet bij zijn. "Je gaat toch geen feest vieren als ze je onder de grond douwen?", vraagt Beerenbroek cynisch. Een zucht en stilte. "Zo gaat het de laatste jaren, Wim", zegt Cornelissen somber. "De vuurvreters zijn verdwenen. Het gaat slecht met de club, Nijmeegse Boys verdwijnt zelfs, maar sommigen lopen vrolijk de polonaise."

Volledig scherm
Gebroederlijk vereeuwigd, de spelers van 'het Ajax van Nijmegen' en het echte Ajax. foto archief Nijmeegse Boys

Amateurvoetbal