Een leeg voetbalveld bij Loenermark in Loenen.
Volledig scherm
Een leeg voetbalveld bij Loenermark in Loenen. © Rob Voss

Belangenclub: ‘KNVB moet tijdens coronacrisis geen contributie innen bij amateurclubs’

AMERSFOORT - De Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) wil dat de KNVB per direct stopt met het innen van de contributie bij de amateurclubs.

Vanwege de coronacrisis lopen de verenigingen de laatste weken alle inkomsten mis. Toch heeft de KNVB de bondscontributie van maart al afgeschreven. Bij een kleine club als SIOL uit het Brabantse Katwijk is dat 1130 euro per maand, de Aaltense zaterdaghoofdklasser AZSV is 3600 euro kwijt aan bondscontributie.

De voetbalclubs betalen van augustus tot en met mei per spelend lid voor geleverde diensten, zoals scheidsrechters, assistent-scheidsrechters en het organiseren van de competities. Die diensten kan de KNVB momenteel niet leveren, maar toch lopen de betalingen door.

Premies bevriezen

De BAV stelt dan ook voor om de volgende inning van de bijdrage voor verenigingen, van medio april, (voorlopig) te annuleren. De intrekking van deze afdracht moet ervoor zorgen dat amateurclubs meer lucht krijgen in de financiële problematiek veroorzaakt door de coronacrisis.

,,Bevries die premies tot er weer gevoetbald mag worden”, adviseert secretaris Wim Tamboer van de BAV, de belangenorganisatie met ruim 1.600 aangesloten clubs. ,,De verenigingen betalen nu zelfs zorgverzekeringskosten voor de spelers en een bijdrage aan Buma (een bedrijf dat de vergoeding voor componisten en tekstschrijvers regelt, red.), terwijl er niet gevoetbald wordt, de kantine niet eens open is en er dus geen muziek kan worden gedraaid. Dat kan toch niet.”

Overheidssteun

De belangenorganisatie refereert ook aan de contributie die enkele jaren geleden met 2 euro is verhoogd om de reserves van de KNVB aan te vullen. BAV-voorzitter Ben van Olffen: ,,Er moeten geen afdrachten worden geïnd zolang er niet gevoetbald kan worden en eventuele tekorten in de KNVB-begroting moeten ten laste komen van de reserves.”

De KNVB neemt de oproep van de BAV in overweging. ,,De mogelijke financiële problemen bij de verenigingen als gevolg van de coronacrisis zijn een heel belangrijk thema”, stelt de KNVB in een reactie. ,,Zo onderzoeken we samen met NOC*NSF en het ministerie van VWS de toepasbaarheid van de overheidssteun voor de sport. En uiteraard geldt dat als een vereniging in acute financiële nood komt als gevolg van de crisis, wij altijd zullen overleggen hoe we kunnen helpen.”

Amateurvoetbal