Volledig scherm
Achilles'29-speler Bob Verweij (rechts) controleert de bal in het bekerduel tegen DIO'30. foto Leo IJsvelt/De Gelderlander

Bob Verweij, werkstudent bij Achilles'29

GROESBEEK - Bob Verweij hoopte op een contract bij NEC, maar in plaats daarvan voetbalt de kopsterke verdediger uit De Meern dit seizoen bij hoofdklasser Achilles’29. En studeert hij aan de pabo in Utrecht.

Hij dacht in een aangenaam warm bad te kunnen gaan zitten, maar in plaats daarvan werd het een koude douche in het kantoortje van Carlos Aalbers. Bob Verweij kreeg van NEC’s technisch directeur te horen dat er geen plaats meer voor hem was in De Goffert.

„Een grote teleurstelling”, geeft de 22-jarige verdediger onomwonden toe. „Mijn zaakwaarnemer Kees Ploegsma had eerder van NEC te horen gekregen dat ze van plan waren mij een contract aan te bieden. En ook uit de gesprekken met Wim Rip, mijn trainer bij de beloften, had ik begrepen dat de club met mij verder wilde. Maar begin maart vertelde Aalbers ineens dat ze niet verwachtten dat ik veel speeltijd in het eerste zou krijgen. Ik had immers met Peter Wisgerhof, Jonas Olsson, Mark Otten, Patrick Pothuizen en Naïm Aarab vijf centrumverdedigers voor me. Het kwam natuurlijk wel een beetje vreemd over dat Naïm twee weken later werd weggestuurd.”

Zelf had Verweij het afgelopen jaar het idee dat hij dicht tegen de hoofdmacht aan zat. „Ik zat de eerste helft van het seizoen een keer of tien op de bank en trainde mee bij het eerste. Vlak na de winterstop mocht ik zelfs invallen tegen FC Twente. Dat ging best goed, ik kreeg in die acht minuten nog behoorlijk wat ballen, alleen werd het moment een beetje overschaduwd door de afloop van die wedstrijd. We stonden met 2-1 voor, hadden vlak voor tijd een penalty moeten krijgen, in plaats daarvan kregen we in de tegenaanval nog de gelijkmaker om de oren. Heel jammer, maar voor mij persoonlijk was het toch een hoogtepunt. Ook omdat de wedstrijd op tv werd uitgezonden. De sms’jes stroomden binnen na afloop.”

Het sterke optreden kreeg geen vervolg. Verweij: „NEC haalde met Jeroen Drost en Dani Fernandez twee nieuwe verdedigers. Die kwamen weliswaar niet in de basis terecht, maar kregen wel voorrang op de bank. En wat ook niet hielp: kort daarna scheurde ik op de training mijn enkelbanden. Dat heeft me zo’n acht weken gekost.”

Nadat hij bij NEC was afgevallen, probeerde Verweij elders in het betaalde voetbal emplooi te krijgen. „Ik heb stage gelopen bij AGOVV en gesprekken gehad met TOP Oss. Maar het is momenteel geen vetpot in de eerste divisie. Zij wilden me alleen op amateurbasis hebben. In feite had ik er bijna geld op toe moeten leggen om bij AGOVV te kunnen voetballen. Dat zag ik niet zitten.”

Een telefoontje van Achilles-trainer Eric Meijers veranderde alles. „Meijers woont vlakbij het Goffertstadion en had me vaak zien spelen, bij Jong NEC en ook daarvoor al in de A1. Hij was enthousiast, overtuigde me dat hij me echt wilde hebben. Grappig dat hij dit jaar stage loopt bij NEC. Ik merk dat hij soms oefeningen gebruikt die ik al van vorig seizoen ken.”

Na vier seizoenen NEC nam Bob Verweij dit voorjaar afscheid van zijn droom om profvoetballer te worden. „Kijk, als er morgen een club op de stoep staat met een mooi contract, zeg ik geen nee. Maar zoals het er nu uitziet, ga ik me op een maatschappelijke carrière storten. Ik ben net begonnen aan mijn pabostudie. Als het goed is sta ik over een paar jaar voor de klas in het basisonderwijs. Het werken met kinderen bevalt me. Bovendien zitten mijn ouders allebei in het onderwijs, het zit dus ook een in de genen. Ik zit nu nog midden in de introductie. Het is voor mij nog even afwachten of overdag studeren en ’s avonds trainen te combineren is. De afstand is lastig. Met de trein ben ik toch al gauw anderhalf, twee uur kwijt om in Groesbeek te komen. Maar van de andere kant: ik kan op deze manier mijn studie goed bekostigen. Ik hou er in ieder geval meer aan over dan toen ik bij NEC voetbalde.”

De hernieuwde kennismaking met het amateurvoetbal - tot zijn zeventiende voetbalde hij bij vv De Meern - is Bob Verweij tot nu toe goed bevallen. „We hebben een leuke groep en het niveau is me meegevallen, de meeste jongens weten het balletje aardig te raken.”

„We zijn eind juli met conditietests begonnen. Lang niet zo zwaar als bij NEC, maar daar hoor je mij niet over klagen. Ik ben toch nooit zo’n loper geweest. Het is ook wel logisch dat we bij Achilles vrij rustig begonnen zijn. Het afgelopen seizoen liep door tot ver in juni, dus de meeste jongens hebben een betrekkelijk korte rustperiode gehad.”

Intussen komt de Groesbeekse machine alweer aardig op toeren. Drie gewonnen bekerwedstrijden, tegen Spero en DIO’30 scoorde de ploeg van Eric Meijers telkens zeven keer. In beide duels kwam ook Bob Verweij op het scoreformulier. „Ik heb er nu al drie in liggen. Telkens uit corners. We hebben met Thijs Hendriks iemand die ze panklaar op je hoofd legt. Ik hoop maar dat hij dat in de competitie ook een paar keer doet.”

Amateurvoetbal