Lienden is landskampioen bij de amateurs. Leusdenaar Mike Vreekamp houdt de schaal omhoog. Naast hem staat Soester Marciano van Leijenhorst.
Volledig scherm
PREMIUM
Lienden is landskampioen bij de amateurs. Leusdenaar Mike Vreekamp houdt de schaal omhoog. Naast hem staat Soester Marciano van Leijenhorst. © Pos Peter

Clubhoppers, zaakwaarnemers en veel geld domineren afvalrace naar top amateurvoetbal

ARNHEM - Het amateurvoetbal is steeds meer veranderd in een ratrace. Geld regeert de bestuurskamer, zaakwaarnemers duiken op in de polder, semi-profs worden clubhoppers en clubs vallen keihard om. Alleen de sterksten blijven over. En de kampioen? Die komt voorlopig niet uit deze contreien.

Hij spreekt met een twinkeling in zijn ogen. ,,Het Wonder van Lienden.” Zo gezegd klinkt dat magisch voor Nico Wagenvoort.

Even is hij ook terug in 2015, bij het landskampioenschap in het amateurvoetbal van de dorpsclub. Vreemde bewoording, amateurvoetbal. Dat wel. ,,Want er werd natuurlijk gewoon betaald”, zegt hij.

Quote

Uiteinde­lijk konden we niet structu­reel aan de top blijven staan. Te kleine club, te klein achterland

Nico Wagenvoort

Chelsea van de Betuwe

Nico Wagenvoort.
Volledig scherm
Nico Wagenvoort.

Wagenvoort is één van de geestelijk vaders van het succes van FC Lienden. Samen met Adrie Timmer. Zij stuwen de nietige vereniging uit het dorp in twee decennia naar grote hoogte.

Het Chelsea van de Betuwe wordt de club genoemd. Hans Kraaij junior is er trainer. Hij wordt wereldberoemd als hij er uit woede eens zijn colbert weggooit.

,,Het was een prachtige tijd”, vertelt Wagenvoort. ,,De club leefde. We bouwden een sponsorclub op. Die bracht 600.000 euro binnen. We hadden succes.”

Val

Maar FC Lienden haakt ook weer af. ,,Uiteindelijk konden we niet structureel aan de top blijven staan. Te kleine club, te klein achterland. We waren groot, maar de kleinere ondernemers uit Lienden, daar waar het succes allemaal mee begon, vervreemdden van de businessclub.’’

,,De club zocht de sponsors steeds verder weg. Tot ver weg. Dat is tijdelijke liefde. In de Bollenstreek en Spakenburg staat de lokale ondernemer pal achter de clubs.”

Quote

Hoe dat dan op papier wordt opgesteld? Op creatieve wijze. Een deel is gewoon salaris. Maar met onkosten­ver­goe­ding kan ook het een en ander

Anonieme bron
Romano Denneboom (links) in actie voor Lienden.
Volledig scherm
Romano Denneboom (links) in actie voor Lienden. © William Hoogteyling
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal