Volledig scherm
foto Eveline van Elk

Daan Paau springt voor AWC

WIJCHEN - Bij iedere succesvolle voetbalclub loopt wel een smaakmaker rond. Het type speler dat net een klein beetje meer ruimte op het veld lijkt te hebben om zijn acties te maken. Die (schijn)bewegingen vertoont waar een ander zijn benen door zou breken. Daan Paau is zo'n type voetballer.De 24-jarige Heumenaar laat het vrijwel wekelijks zien bij AWC, de Wijchense koploper van de tweede klasse I. Zoals hij dat eerder ook op eredivisieniveau in het zaalvoetbal toonde. "Ik begon met zaalvoetbal toen ik een jaar of vijftien was", zegt Paau. "In de jeugd bij Yakumo zoals de club toen heette. Daar ben ik doorgebroken in het eerste en heb daarna nog bij andere clubs gespeeld. Maar toen de speelavond van vrijdag naar zaterdag werd verplaatst, ben ik met eredivisiezaalvoetbal gestopt. Al speel ik nog wel wekelijks op een heel ander niveau met Heumense vrienden in de competitie."

Zijn voorkeur gaat naar het voetbal op het veld. "Dat is leuker dan in de zaal. Een mooiere ambiance. Ik moet het inderdaad van mijn techniek hebben, maar ben ook snel op de eerste meters. Ik speel vaak rechtsbuiten. Op het grote veld van AWC meestal als 'nummer 10'."

En dat bevalt niet alleen Paau. Ook AWC vaart er wel bij. Het is zijn zesde seizoen op De Wijchert, nadat hij in de jeugd van Heumen voetbalde. "Er zijn bij AWC veel jongens in vorm. Het loopt goed, al blijft het jammer dat we onnodig punten hebben gemorst. Vorig jaar zijn we op doelsaldo uit de eerste klasse gedegradeerd. Maar nu is het vertrouwen terug. En vertrouwen is het belangrijkste in het voetbal. Met dit elftal moeten we terugkeren naar de eerste klasse. Maar het mooiste zou zijn om kampioen te worden. Het wordt wel eens weer tijd. Tijd voor een feestje. Dat hebben we iedere week wel, maar dan iets groter."

"Misschien moet ik er ook eens aan denken mezelf als voetballer op het veld te ontwikkelen. In het verleden zijn er wel contacten geweest met andere clubs, maar door het zaalvoetbal en omdat AWC een superleuke club is, ben ik in Wijchen gebleven."

Als C-junior maakte hij de overstap naar de jeugdafdeling van Vitesse, maar dat werd geen succes. "Niet echt, nee. Ik moest toen aan mijn meniscus geopereerd worden. Ik lag er een halfjaar uit. Ik ben er daarna nooit meer ingekomen bij Vitesse. Kon daarna naar NEC, maar ben teruggekeerd bij Heumen. Lekker het plezier terugvinden in het voetbal met mijn vrienden. Het zijn er ook maar zo weinig die het redden en prof worden."

Met AWC speelt hij zondag de topper tegen Quick 1888 in Nijmegen. "Een belangrijke wedstrijd. Thuis wonnen we met 2-0. Verdedigend 'staat' het bij ons goed en we maken doelpunten. Zelf kan ik nog wel vaker scoren, maar op het beslissende moment denk ik vaak nog te veel na. Op het veld zie ik wel wie mijn tegenstander is, daar hou ik me vooraf niet mee bezig. Op mijn positie weet je dat je het doelwit kan zijn, dat ze naar je benen schoppen. Maar de oplossing is heel eenvoudig: gewoon op tijd opspringen."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal