Volledig scherm
Zijn trouwe viervoeter gaat Migiel Zeller volgende week missen. foto Do Visser/De Gelderlander

De mooie surprise van Migiel Zeller

Migiel Zeller mag zichzelf opeens international noemen. Het voetbaltalent van Juliana’31 komt volgende week voor Nederland uit op de tweejaarlijkse Koninkrijksspelen. Hij kijkt uit naar de trip naar Aruba. En hoopt op een gouden plak.

Hij lacht voorzichtig. Migiel Zeller bekent dat hij wel even moest opzoeken wat het evenement nou precies is, nadat hij te horen kreeg dat hij was geselecteerd voor de Koninkrijksspelen. "Ik heb meteen op internet gekeken", vertelt de 16-jarige scholier uit Malden. "Ik las toen dat de Koninkrijksspelen dit jaar op Aruba zijn.

Fantastisch toch, dat ik daar heen mag gaan om te voetballen voor Nederland? Volgens mij is dit iets heel speciaals."

Het is nogal wat, voor een jeugdvoetballer van Juliana'31. Zeller, afgelopen seizoen spelend in de B1 van de Maldense voetbalclub, vertegenwoordigt komende week zijn land en mag zich dus opeens international noemen. In de kast hangt al een prachtig trainingspak, er ligt een strak oranje tenue en hij heeft de nodige vrijetijdskleding en zelfs een paar schoenen gekregen. Alles ziet er strak uit, net zoals bij de echte topvoetballers.

De afgelopen weken is hij door de KNVB overladen met informatie. De 'mini Spelen' voor de landen van het Koninkrijk der Nederlanden hebben geen geheimen meer voor de jongeling. Bij de teamoverdracht begin juli op Papendal kregen de sporters ook nog een heuse mediatraining en een presentatie van de Dopingautoriteit over dopegebruik. "Het is allemaal heel professioneel geregeld", zegt Zeller, die na de zomer in de A1 van Juliana voetbalt en volgend jaar in havo 4 van het SSGN zit.

Via het regioteam uit de omgeving Nijmegen en later het streekteam van district Oost belandde hij op het lijstje van de KNVB-scouts. Na verschillende selectiedagen van de voetbalbond bleef Zeller tot zijn eigen verrassing over bij de achttien voetballers die straks in Oranjestad de eer van Nederland verdedigen. " We spelen twee wedstrijden, tegen Aruba en de Antillen", weet hij. "En de beste twee landen spelen ook nog een finale. Ik heb het stadion al gezien op foto's, het lijkt me geweldig om daar te voetballen. Ik hoop dat ik speel."

Zijn selectie is de uitkomst van een mooi seizoen, het gelukkige vervolg na een zware tijd. Twee jaar geleden scoutte NEC de linkbenige verdediger, Zeller ging daarop in de C1 van de Voetbalschool spelen. "Maar dat jaar ben ik heel hard gegroeid, zoveel zelfs dat ik last van blessures kreeg", zegt hij met een bedroefd gezicht. Zijn tijd bij NEC was door pure pech niet de droomtijd waarop hij gehoopt had. " Ik had groeipijn in de knie en kon heel lang niet voetballen. Ik scheurde ook nog eens een pees in de knie af. Ik heb daardoor in totaal bijna acht maanden niet gevoetbald en daarna kreeg ik te horen dat ik weg moest bij NEC. Wel logische natuurlijk, maar ik vond dat heel erg jammer."

Hij keerde terug naar Juliana, de vereniging van zijn woonplaats en de club waar hij het voetballen had geleerd. "In het begin moest ik dit seizoen nog met een brace voetballen, maar al na een paar maanden had ik nergens last meer van." Vlak voor de winterstap lag prompt een brief van de KNVB op de deurmat. Zeller mocht in Zeist een selectiewedstrijd komen spelen. De zestienjarige voorstopper, een koele kikker, toonde in de Zeister bossen zijn klasse, met uiteindelijk de trip naar Aruba als ultieme beloning. "Ik ben nog nooit zo ver weg geweest, een vakantie in Griekenland is tot nu toe het verste. Het lijkt me tof als we goud winnen, maar het is sowieso al heel mooi dat ik mee mag."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal