Volledig scherm
© DG

DOVO bevrijd van regime Verheijen

Maandag, 26 maart 2007 - VEENENDAAL - Raymond Verheijen is opgestapt bij DOVO. Dat is een zegen voor de club uit Veenendaal. Van een gezonde arbeidsrelatie was op Panhuis vanaf de zomer van 2006 eigenlijk al geen sprake.

Hij heeft bravoure. Hij heeft ook een geweldig systeem voor conditietraining uitgevonden. Maar als voetbaltrainer én mens schort er veel aan Raymond Verheijen. De coach kent alleen zijn gelijk en is dus een bom die overal zal barsten.

DOVO heeft daarmee dit jaar ondubbelzinnig kennis gemaakt. Voor het seizoen goed en wel is begonnen, heeft de coach binnen de leiding al de nodige oppositie geëlimineerd. Rob Blijleven moet als leider vertrekken, Jan Westerhof is een incapabele assistent. Zij horen bij de oude hap en daar heeft Verheijen niets mee. Niet voor niets zegt hij in het voorjaar op de parkeerplaats van sportpark Panhuis tegen een insider dat het perfect is dat DOVO is gedegradeerd. Hij kan dus alleen maar winnen bij de club.

Verheijen streept daarna moeiteloos clubmensen weg. Ronald Pol is bijvoorbeeld als fysiotherapeut al snel overbodig. De hoofdtrainer wil alleen ja-knikkers en de leiding van DOVO gehoorzaamt. Hij heeft de macht binnen de vereniging.

Dat blijkt wel als hij voorzitter Bert Septer schoffeert. Die ziet tijdens een wedstrijd dat een speler van DOVO inderdaad buitenspel staat. Septer staat op één lijn met de aanvaller. Verheijen scheldt hem daarop de huid vol. Septer moet zijn ‘bek houden’. Waar bij ongeveer elke club de trainer daarna kan opstappen, mag Verheijen gewoon doorgaan bij DOVO.

De toon is dan wel gezet. Van vertrouwen in de coach is al lang geen sprake meer. Zeker ook niet bij de spelersgroep. Natuurlijk heeft Verheijen zijn kwaliteiten, maar iedereen beeft ook van angst voor represailles. Spelers moeten bijvoorbeeld toestemming vragen voor de meest simpele interviews. Maar als een journalist dan eens kritiek op de coach of de club heeft gehad, krijgt een gesprek een keihard veto. De spelers gehoorzamen, anders zijn ze de daaropvolgende wedstrijd disciplinair geschorst.

Het Oost-Europese systeem van Verheijen heeft op het veld geen consequenties. Niet gek, want iedereen bij DOVO loopt zich het snot voor de ogen voor de coach. Niet uit liefde, maar uit angst. Daarbij zijn de kwaliteiten in de selectie natuurlijk van die mate dat de club toch wel voor het kampioenschap strijdt.

Ook al gaat het in prestatief opzicht goed, DOVO kan in de winterstop natuurlijk gewoon ingrijpen. Van een werkbare situatie is geen sprake. Het wemelt binnenbrandjes en discussies op Panhuis. Maar wonderwel krijgt Verheijen in de koudste maanden van het jaar contractverlenging. Ditmaal spelen ego’s een hoofdrol. De coach is op voorspraak van enkele hooggeplaatste figuren binnen de vereniging aangesteld. Zij willen geen gezichtsverlies lijden en bieden de trainer een nieuwe verbintenis aan. DOVO, en dat beseffen de fans maar al te goed, zit nu nog een seizoen langer met Verheijen opgescheept.

Tot de constructie rondom het selectiebeleid bij de club opspeelt. DOVO roept allerlei plannen van Verheijen ineens een halt toe. De structuur binnen de vereniging wordt veranderd en de coach krijgt geen vrijbrief meer om spelers te halen.

Daarmee verandert de machtspositie van Verheijen. De technisch directeur én hoofdtrainer is nog slechts stroman van de vereniging. Hij ondervindt echte oppositie op Panhuis. Niet lang daarna barst het etterende gezwel van DOVO open. Verheijen stapt op, DOVO kan op zoek naar een andere trainer.

En daar ligt de uitdaging. DOVO doet er verstandig aan een goede coach én een gedegen structuur op te zetten. Verheijen is niet de eerste trainer die te veel macht heeft gekregen binnen de club. Jos Broers en Henny Lee gingen hem al voor. Alleen ontbeerden zij de dictatoriale trekjes van Verheijen. Een herhaling moet worden voorkomen. Op een regime van angst is immers geen succes te bouwen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal