Volledig scherm
Anass Aamri van Duno draait weg tegen De Bataven 3-0 © Gerard Burgers

Eersteklasser Duno knikkert hoofdklasser De Bataven uit de beker

ARNHEM - Eersteklasser Duno heeft zich zaterdagmiddag geplaatst voor de vijfde ronde van de districtsbeker. De ploeg uit Doorwerth won op het terrein van de Arnhemse voetbalclub SML overtuigend met 3-0 van hoofdklasser De Bataven uit Gendt. 

Omdat het veld in Doorwerth vrijdag door de consul werd afgekeurd was Duno voor deze bekerkraker uitgeweken naar het kunstgras van sportpark Bakenberg in Arnhem.

Op de zege van Duno viel helemaal niets af te dingen. Van begin af aan was de ploeg uit Doorwerth de bovenliggende partij en kwam het na twintig minuten spelen dan ook verdiend op voorsprong. De uitblinkende middenvelder Bart van Brakel schoot van twintig meter afstand fraai raak. 

Een doelpunt met een luchtje overigens. Van Brakel ontfutselde op het middenveld Martijn Fransen de bal en had daarna vrije doortocht omdat Fransen in het dat duel geblesseerd raakte. De ploeg uit Gendt dacht dat Duno daarna de bal zou uitspelen, maar dat gebeurde niet. ,,Niet sportief’’, vond Rob Bouman, trainer van De Bataven. ,,Het schoot bij Fransen in de hamstring waardoor ik hem moest wisselen. Dat was een belangrijk moment.’’

Schuiven

Zeker in de eerste helft kwam De Bataven er niet aan te pas. Dat had ook te maken omdat de hoofdklasser uit Gendt liefst zes spelers moest missen. ,,Ik moest daardoor flink schuiven’’’, zei Bouman. ,,Zeker in de achterhoede.’’ 

Duno, dat op de geblesseerde Hans Cooke na compleet was, speelde zeker in de eerste helft goed voetbal. De koploper van de eerste klasse C Zuid liet de bal knap rondgaan, creëerde een handvol goede kansen en gaf achterin niets weg. De verdienste van het sterk spelende centrale verdedigingsduo Renzo van Duren en Civard Sprockel dat de duels won en de poort richting keeper Patrick ter Mate gesloten hield. De keeper van Duno hoefde daarom voor rust niet of nauwelijks in actie te komen.

,,Het eerste half uur speelden wij fantastisch’’, complimenteerde Duno trainer Lodewijk de Kruif zijn ploeg. ,,Maar je beloont jezelf niet door de kansen niet te benutten.’’ Maar Duno viel na het goede eerste half uur gaandeweg iets terug. ,,We werden slordig. Er kwam gezeur in de ploeg en we bleven te veel breien. Het gezeur ging in de kleedkamer tijdens de rust door. Ik werd daardoor chagrijnig.’’

Gemiste kansen

Na rust pakte Duno de draad echter weer goed op. Na vijf minuten kopte spits Kevin Sissing knap raak na een cornerbal van Carlos Dos Santos. Duno verzuimde daarna De Bataven de genadeklap uit te delen want zowel Kevin Sissing als Carlos dos Santos faalden oog in oog met Bataven keeper Tijn Verstegen. 

Quote

Ik ben uiteraard blij met het resultaat maar ben niet blij met het vertoonde spel

Lodewijk de Kruif

De gasten uit Gendt hadden het in laatste kwartier nog spannend kunnen maken maar Emile Lieuwen en Evert Palm lieten opgelegde kansen liggen. In de laatste minuut werd het nog uiteindelijk 3-0 toen Bas van Gaal in eigen doel schoot na een fraaie actie van Duno middenvelder Anass Aamri.

,,We hadden ook wel vijf goals kunnen maken’’, vond De Kruif. ,,Al moet ik eerlijk zeggen dat De Bataven ook kansen kreeg op twee treffers omdat wij ruimte weggaven. Ik ben uiteraard blij met het resultaat maar ben niet blij met het vertoonde spel.’’ College Bouman kon zich naderhand makkelijk neerleggen bij de nederlaag.

,,We hoeven ons niet te schamen’’, aldus de trainer van De Bataven. ,,Duno is dan weliswaar een eersteklasser, maar zo betitel ik ze niet. Er lopen daar allemaal goede voetballers rond. Ze waren de hele wedstrijd dominant. Gezien de kwaliteiten kunnen ze hoger spelen, al vind ik ze mentaal matig. Als het even niet loopt, dan gaan ze zeuren tegen elkaar.’’

Alverna

Duno, waar Purrel Fränkel en Anass Aamri tegen een gele kaart aanliepen, mag het in de volgende ronde thuis opnemen tegen eersteklasser Alverna uit Wijchen. Die wedstrijd wordt waarschijnlijk gespeeld wordt op woensdag 28 februari. 

Fränkel zal dan door een schorsing ontbreken. Bij een zege tegen Alverna plaats Duno zich voor de laatste acht van het toernooi om de districtsbeker Oost. 

Het grote doel van de ploeg uit Doorwerth, naast uiteraard promotie afdwingen naar de hoofdklasse via de gewone competitie, is de laatste vier te bereiken. In dat geval mag Duno namelijk volgend seizoen deelnemen aan het grote KNVB bekertoernooi, met dus de kans op een ontmoeting met een profclub.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal