Trias 2-speelster Elise ten Hage passeert een speelster van vv De Weide uit Hoogeveen. Berryl van der Werf (nummer 7) kijkt toe. foto Michel Beskers
Volledig scherm
Trias 2-speelster Elise ten Hage passeert een speelster van vv De Weide uit Hoogeveen. Berryl van der Werf (nummer 7) kijkt toe. foto Michel Beskers

'Het vrouwenvoetbal wordt eindelijk eens voor vol aangezien'

WINTERSWIJK - Afstandpegels zijn vaak op een hand te tellen en het tempo ligt een stuk lager. Toch heeft het vrouwenvoetbal qua belangstelling niet te klagen. Neem het vrouwen- en meisjestoernooi op het terrein van FC Trias van gisteren met een kleine zeventig deelnemende teams.

De KNVB bevestigt de toegenomen belangstelling: voor het vijfde achtereenvolgende jaar stijgt het aantal vrouwenleden. Afgelopen seizoen met ruim tien procent.

"Damesvoetbal komt meer onder de aandacht bij de clubs, media en bij de KNVB", zegt Henk Korten, coördinator van het vrouwenvoetbal bij FC Trias. De fusieclub uit Winterswijk is zelfs de drie na grootste van Nederland met ruim 185 leden. Korten: "Het vrouwenvoetbal wordt eindelijk eens voor vol aangezien."

HHC uit Hardenberg en Victoria Boys uit Apeldoorn zijn de twee grootste verenigingen op het gebied van vrouwenvoetbal. Beide clubs hebben ruim tweehonderd leden.

Het toernooi kreeg zelfs een internationaal tintje door deelname van dertig Duitse teams. "We richten onze blik nadrukkelijk over de grens", zegt Korten. Volgens Korten is het vrouwenvoetbal in Duitsland professioneler en vormt het een goede leerschool. "Vooral wat beleving betreft, kunnen wij een boel van ze leren. Neem hun warming up, die gaat bloedfanatiek." De coördinator vindt dat het vrouwenvoetbal in Nederland in de lift zit. "Voor het eerst zien we dat meisjes ook met vijf jaar beginnen met voetballen. Normaal beginnen ze pas op latere leeftijd."

Een confrontatie tussen FC Trias 1 en het Duitse Tus Wüllen, dat nog niet in competitieverband uitkomt, eindigde in een eenvoudige 3-0 overwinning voor de vrouwen uit Winterswijk.

De 26-jarige Trias-aanvoerder Hanneke Jansen is bezig aan haar eerste seizoen bij FC Trias, na zes jaar bij het Aaltense AZSV. Voor haar een bewuste keuze. "Trias besteedt serieuze aandacht aan het vrouwenvoetbal en heeft veel leden." Ze wijst om zich heen en vult aan. "Kijk naar dit prachtige complex. Hier kunnen we nog lang vooruit" , zegt een tevreden Jansen.

De Winterswijkse voetbalster is van mening dat het vrouwenvoetbal bij Trias gelijk staat aan dat van de mannen. "Stel dat we trainingsvelden te kort komen, dan is het niet zo dat de dames meteen moeten wijken."

Over het vrouwenvoetbal is ze kort. "Het gaat hier inderdaad allemaal wat langzamer, maar vergis je niet: in de competitie kan het er hard aan toe gaan", lacht ze.

Toernooiwinnaars: E-meiden FC Vreden (Duitsland); D-meiden Borussia Bocholt (Duitsland); C-meiden Sporting Utrecht; B-meiden Blau Weiss Dingden (Duitsland); A-meiden: Reünie en bij de vrouwen MEC.

Amateurvoetbal