Volledig scherm
Foto: Gerard Burgers

Incident bij een op vijf amateurduels

NIJMEGEN – Bij één op de vijf wedstrijden in het mannen-amateurvoetbal die afgelopen weekeinde door rapporteurs van De Gelderlander zijn bezocht, was sprake van verbaal geweld.

Bij één op de tien wedstrijden gingen spelers, trainers of publiek in fysiek opzicht over de schreef. Afgelopen zaterdag en zondag bezochten 85 medewerkers van De Gelderlander samen 284 duels of delen daarvan (ten minste één speelhelft). Zowel seniorenteams als jeugdploegen in het verspreidingsgebied van de krant (Gelderland, Land van Cuijk, kop van Noord-Limburg, Utrecht) werden gevolgd.

Uit de steekproef bleek dat bij de volwassenen in 20 van de 105 bezochte wedstrijden (19 procent) sprake was van verbale agressie gericht tegen spelers en/of scheidsrechters; bij 10 van de 105 duels (9,5 procent) constateerden de rapporteurs fysiek geweld op of rond het veld; voetbalovertredingen zijn daarbij buiten beschouwing gelaten.

In 13 procent van de 62 juniorenwedstrijden (oudere jeugd) werd flink gescholden. Bij de 117 bezochte wedstrijden van pupillen (tot 12 jaar) werden beduidend minder incidenten geregistreerd. Daar viel veel rapporteurs met name de sportieve en vaak ook gemoedelijke sfeer op.

Amateurvoetbal