Volledig scherm
SC Veluwezoom-trainer Jhon van Beukering. © Erik van 't Hullenaar

Jhon van Beukering half jaar geschorst

ARNHEM - De commissie van beroep van de KNVB heeft Jhon van Beukering een schorsing van zes maanden opgelegd, omdat hij als toeschouwer een jeugdspeler zou hebben geslagen. Daarnaast kreeg de gewezen profvoetballer een voorwaardelijke schorsing van nog eens een half jaar, met een proeftijd van twee jaar.

Deze uitspraak is bindend, zodat Van Beukering tot 24 maart 2016 geen officiële functie mag uitoefenen. De tuchtcommissie had Van Beukering (32) een onvoorwaardelijke straf van twaalf maanden opgelegd. Tegen die sanctie ging de oud-spits van onder meer Vitesse, NEC, De Graafschap en Feyenoord in beroep, met een halvering van de onvoorwaardelijke straf als gevolg. ,,Ik ben op basis van schandalige verklaringen veroordeeld'', reageerde Van Beukering gisteren. ,,Je denkt toch niet dat ik een kind ga slaan? Ik heb zelf drie kinderen. Ik ben blij dat de straf is teruggebracht. Twaalf maanden was al belachelijk, maar ook dit is nog veel te veel.''

Van Beukering kreeg de straf voor zijn gedrag tijdens het bekerduel tussen SC Veluwezoom C1-DVC'26 C2 op 2 september op sportpark De Pinkenberg in Velp. Van Beukering was als toeschouwer aanwezig, aangezien hij even later zelf zou gaan trainen. De verklaringen over wat er gebeurd zou zijn liepen zeer uiteen. Volgens de Didamse club was er sprake van het fysiek aanvallen van een speler. Bij Veluwezoom sprak men over het vermanend toespreken, waarbij de handen op de schouders werden gelegd. De tuchtcommissie merkte de zaak aan als een individueel exces, dat staat voor ernstig fysiek en of verbaal geweld.

Nadat de zaak eerder mondeling voorkwam bij de tuchtcommissie, heeft de beroepscommissie uitspraak gedaan op basis van de beschikbare stukken. Volgens de oud-prof heeft de commissie van beroep een deel van de aanklacht laten vallen. ,,Anders was de straf ook niet zoveel lager uitgevallen'', zegt Van Beukering, die woedend is over de afgelegde verklaringen van de trainer en leider van DVC'26. Zij verklaarden dat Van Beukering heeft geslagen, maar de Velpenaar ontkent dat.

Hij is blij met de onvoorwaardelijke steun van het bestuur van SC Veluwezoom. ,,Enkele bestuursleden waren bij de wedstrijd aanwezig, zij hebben alles gezien. Als waar is wat DVC'26 heeft verklaard, dan was ik toch allang geroyeerd door de club'', aldus Van Beukering, die de strafmaat in het amateurvoetbal absurd noemt. ,,Ze staan ook niet in verhouding tot het profvoetbal. Een rode kaart levert je bij de amateurs zomaar zeven duels op.''

De straf betekent dat hij tot 24 maart 2016 geen trainingen mag verzorgen, of wedstrijden kan coachen. Hij is bij SC Veluwezoom trainer van het eerste zaterdagteam en actief als jeugdtrainer. Bij AFC Arnhem is hij assistent van broer Dennis. ,,Natuurlijk baal ik ook van deze straf, maar tegen de KNVB haal je toch niets uit. Ik zet er een streep onder'', aldus VanBeukering, die gedurende zijn schorsing wordt vervangen door hoofd opleidingen Erdinc Kadioglu.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal