Volledig scherm
De 22-jarige Twan Smits werd gevolgd door hoofdklasser Achilles' 29, maar koos ervoor om bij zijn club Juliana' 31 te blijven. foto Gerard Verschooten

Twan Smits kiest voor geleidelijke groei

NIJMEGEN - Er was interesse van Achilles'29, maar die club kwam van een koude kermis thuis. Voor Twan Smits (22), dit seizoen met Juliana'31 bivakkerend in de top van de tweede klasse I, is daar nog niet het moment om zijn club te verlaten.

Hij ziet bij de Maldense club nog genoeg perspectief en is nog niet uitgeleerd. "Als we kampioen worden, ligt er een mooie uitdaging in de eerste klasse."

Smits blijft sowieso volgend seizoen actief bij Juliana. De interesse uit Groesbeek bleek tevergeefs. "Ik heb er lang over nagedacht, maar ik sta achter mijn keuze", zegt de talentvolle middenvelder. "Bij Juliana heb ik vanaf het begin dat ik hier kwam de kans gekregen. De club en de spelers zijn elk jaar doorgegroeid. Ik denk dat wij, in de vier jaar dat ik bij deze club zit, meer hebben neergezet dan werd verwacht."

Smits zit volop in het leerproces. Zelfkritiek is hem niet vreemd: "Ik draai een leuk seizoen, maar er zitten nog zoveel fouten in mijn spel. Als ik tien passes geef waarvan er een slecht is, denk ik tien keer na over die ene verkeerde pass."

Uiteindelijk hoopt hij de stap naar de hoofdklasse wel te maken en dat kan maar zo in de clubkleuren van Achilles zijn. "Het is een hele mooie club en het acteert op een mooi niveau. Toen ik zaterdagavond bij de wedstrijd Achilles- WKE was, kreeg ik wel een beetje kippenvel toen Thijs Hendriks scoorde."

Voorlopig blijft hij echter nog op het vertrouwde nest. "Hier weet ik dat ik speel en ben ik belangrijk. Dat wil ik ook in de eerste klasse zijn."

Vorig jaar liep Juliana op het nippertje promotie naar de eerste klasse mis. De teleurstelling werd echter al snel ingeruild voor hoop en berusting. " We waren niet de terechte kampioen geweest", zegt de jonge aanvoerder. "Vaassen verdiende het kampioenschap. We hadden er vrede mee. Iedereen wist dat we wat moois hadden neergezet en dat we beter zouden worden. We waren dit seizoen al wel klaar geweest voor de eerste klasse. Ik weet zeker dat Juliana goed mee had kunnen komen."

Dat Juliana een stap of zelfs meerdere stappen in de goede richting heeft gezet, blijkt wel uit de resultaten dit seizoen. Zo won de ploeg een bekerduel tegen De Treffers en de oefenwedstrijden tegen JVC Cuijk en Germania. "Dat tekent wel de vorm dit seizoen. We zijn een hecht team en zijn binnen en buiten het veld gegroeid. Dat bevalt me en ik voel me hier dan ook thuis." Juliana is zijn club, samen met WVW in Weurt waar hij begon met voetballen.

Het liefst hoopt hij nog een jaar in een collegeteam in de Verenigde Staten te schitteren, waar hij voetballen en studeren kan combineren. Hij vindt dat een ideale combinatie. Het is niet voor niets dat hij een baan binnen de sportbranche ambieert. Uiteraard geniet de voetbalwereld zijn voorkeur. "Voetbal is mijn leven, je kan me er 's nachts voor wakker maken."

De voormalige jeugdspeler van NEC, die daar mede door blessures niet slaagde, weet dat zijn tijd nog wel komt. Ploegen in de hoofdklasse mogen hem altijd bellen. "Dat zie ik dan als een soort schouderklopje." Iets wat hij zichzelf niet snel zal geven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal