Volledig scherm
Ahmet Kilic (rechts) omzeilt namens zijn voormalige club AGOVV Tim Gilissen van Go Ahead Eagles. foto Peter Lous/Pro shots

ukken voor schoenen en muntgeld

07 dec 2007, 03:02 - KIRSEHIR - Ahmet Kilic zette afgelopen zomer een bijzondere stap. Hij koos voor een voetbalavontuur bij het onbekende Yeni Kirsehirspor.

Zonder vrouw en familie zit hij nu in Turkije. Edese overlevingsdrang in het land van Atatürk.

Kirsehir geldt als oase van rust in het leven van Ahmet Kilic. Hier geen vijandigheid of scheldkanonnades, hier geen afgunst of ongefundeerde kritiek. Kirsehir omarmt de Edenaar, zoals de stad en de bevolking dat ook doet met al die andere vreemdelingen van de plaatselijke voetbaltrots, Yeni Kirsehirspor. Het zijn toch goede jongens, niet dan?

Kilic (23) is daar blij mee. Hij is sinds de zomer in 'het moederland'. Sinds hij een contract tot de zomer van 2009 heeft bij de Turkse tweededivisionist. Maar hij heeft een Nederlandse opvoeding en dus is het ontzettend wennen in de stad tussen Ankara en Kayseri. Er is een duidelijk cultuurverschil.

"En soms word ik daarvoor ook met een scheve nek aangekeken", vertelt Kilic. "De Turken uit Turkije zien ons als buitenlanders, omdat we in West-Europa zijn opgegroeid. Zeker in de voetbalcompetitie komt dat steeds weer terug. Daarin is de vijandigheid ook wel het grootste."

Kilic staat niet alleen. Samen met Huseyin Cengiz, Ismail Ayaz, Salih Yildiz, Murat Korkmaz, Hazar Can, Murat Acikgoz, Mustafa Aydin en Ahmet Altin is hij bij Yeni Kirsehirspor neergestreken. Allen hebben een voetbalopleiding in Nederland achter de rug en nu zijn ze samen ondergebracht in een woonkazerne van de club. Kilic heeft er een eigen kamer en wandelt 's ochtends zo in zijn voetbalkloffie naar het belendende trainingscomplex.

"Mij hoor je niet klagen", vertelt de Edenaar. "Ik zit hier goed. In het begin moest ik wel enorm wennen. Dit is een heel ander land. Maar we hebben een gekke en gezellige spelersgroep. Dat maakt de overgang naar Turkije makkelijker."

"Het weer is hier natuurlijk wel weer goed", vervolgt Kilic. "De mensen leven hier op de straat. De winkels zijn 's avonds laat nog open, de eettentjes zitten allemaal vol. Het bruist hier wel, hè."

Hoe mooi de omstandigheden daarmee ook zijn, helemaal gelukkig is profvoetballer Kilic niet. De centrumverdediger, vaste waarde voor de club, mist zijn vrouw. Hij mist zijn ouders. En hij mist de vrienden in Ede.

"Het is toch lastig zonder je geliefden in een ver land te zijn", verduidelijkt hij. " Als ik hier slaag, komt ze ook deze kant op. Maar tot die tijd moet ik dus de situatie accepteren zoals die is. Zoals ik ook moet accepteren dat we liefst tien uur in de bus zitten voor een wedstrijd in Istanbul. En die bustrip heb ik nu al vier keer gemaakt. Man, ik vond in Nederland die tweeënhalf uur naar MVV al een wereldreis."

De ambiance is ook van een andere wereld. Wordt er in Nederlandse stadions vulgair gescholden, in Turkije vliegen de attributen Kilic om de oren. Hij denkt even na en somt dan alle gebruiksvoorwerpen op waarmee hij al is bekogeld. "Even kijken, schoenen, aanstekers en muntgeld. Dat is de bulk. Supporters schelden ons hier ook uit voor van alles en nog wat. En de tegenstanders zijn echte broodvoetballers. Ze doen alles om te winnen. Schelden, slaan, spugen, noem maar op. Ik kan niet zeggen dat hier sportief wordt gevoetbald. Het is dus zaak hard te zijn. Wij zijn de buitenlanders die ze moeten verslaan."

Tot nu toe worstelt Kirsehirspor met die rol. De club staat in de tweede disivise B, vergelijkbaar met de onderste helft van de Nederlandse eerste divisie, op de zesde plaats. "Het moet dus nog beter", weet Kilic. "Over mezelf mag ik niet klagen. De trainer geeft me een belangrijke rol, in de as van het team, en er is belangstelling uit de eredivisie. Als elftal moeten we ons intussen beter wapenen tegen het vechtvoetbal van de tweede divisie. We moeten die echte broodvoetballers van ons af slaan. Dan schiet het natuurlijk pas echt op."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal