Volledig scherm
Middenvelder Nicky van de Groes van de NEC-amateurs in de achtertuin, thuis in Heumen. foto Gerard Verschooten

Van de Groes blijft het positief zien

HEUMEN - In de bijkeuken heeft de vuile was zich opgestapeld. Geen wonder, de moeder van Nicky van de Groes is net terug van een vakantie met haar (schoon)zussen naar de Canarische Eilanden.

"Het was er erg bewolkt", is haar antwoord op de vraag of ze mooi weer heeft gehad.

Ook in het voetballeven van haar 22-jarige zoon Nicky schijnt de zon deze eerste weken van het seizoen maar niet. Met NEC kent de middenvelder uit Heumen een stroeve start. Opvallend, juist omdat de Nijmeegse eersteklasser de afgelopen jaren in een snelle tocht de bovenste amateurregionen bereikte. Vorig seizoen klopte de formatie van trainer Fabian Krebbers zelfs zachtjes op de deur van de hoofdklasse.

" Waar het aan ligt dat het nu ineens minder gaat, weet ik niet", zegt Van de Groes. Toch wil hij thuis aan de rand van Heumen wel een poging doen tot een verklaring. "We hebben een aantal nieuwe spelers die ingepast moeten worden. Maar waar vorig seizoen de bal net via de binnenkant paal er wel inging, stuitert hij er nu weer uit. De laatste drie wedstrijden komen we steeds met 2-0 voor en geven het dan toch weer weg."

Aan de sfeer in de selectie ligt het niet, aldus Van de Groes. "Die is goed en niet minder dan in het verleden. We zijn laatst nog met zijn allen uit gaan eten. We praten onderling wel over de tegenvallende prestaties, maar soms moet je daar ook gewoon mee ophouden. De trainer doet niks anders dan hij altijd al deed. Hij geeft zijn spelers veel verantwoordelijkheid. We trainen op het kunstgras, vooral in de wintermaanden is dat ideaal."

Ook zit de spelersgroep volgens de student fiscale economie aan de HAN niet aan zijn tax. "Met deze groep moeten we toch gewoon mee kunnen doen in de eerste klasse. Dat gaat zeker gebeuren en misschien kunnen we nog een periodetitel pakken. Ik heb er alle vertrouwen in dat het weer goed komt. Vorig seizoen werden we tweede. Dan zouden we nu toch probleemloos mee moeten kunnen draaien?"

Aan de Heumense linkspoot zal het niet liggen. Geen wonder dat zijn trainer hem de laatste seizoenen altijd een basisplaats gunt, ondanks de brede selectie waarover hij beschikt. Van de Groes is als voetballer een typische allrounder die van alles wat kan, behalve dan misschien het schieten en passen met zijn rechterbeen. "Ik moet het vooral van mijn overzicht hebben", vindt hijzelf. "In het veld voel ik aan wat ik moet doen. Ik, een instinctieve voetballer? Ach, misschien wel, ja."

Hij heeft het niet van een vreemde. Zijn vader speelde in het eerste elftal van Heumen. De club waar Nicky als vijfjarige met voetballen begon. "Jongens hier uit het dorp waar ik mee naar school ging, spelen nu bij Heumen. Ik voetbal ook samen met ze in de zaal. Heel leuk, maar ik zal toch niet snel naar Heumen gaan. Daarvoor is het verschil tussen de eerste en de vijfde klasse te groot."

Van de Groes maakte als C-junior de overstap naar de voetbalschool van Vitesse om in 2001, na eerst een jaartje AWC, bij de amateurtak van NEC te belanden. "Ik zou ook best in de hoofdklasse willen spelen. Kijken of ik dat niveau aan kan. Ik geef Rohda Raalte dit seizoen bij ons in de klasse de meeste kans om kampioen te worden. Een sterke ploeg, al doet Juliana het ook verrassend goed. Het voetbal blijft leuk, ook nu het wat minder gaat. En met deze goede groep zullen we gewoon weer leuk mee gaan doen", is het oordeel van Van de Groes die zijn 'vuile was', als die er al is, zeker niet buiten zal hangen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal