Volledig scherm
Vera ten Westeneind is teleurgesteld na de verloren halve finale met Oranje O19 tegen Spanje (4-3). © Hans Schmeinck

Vera ten Westeneind baalt: gepasseerd bij Oranje

SENEC/HUISSEN - De Gelderlander volgt jeugdinternational Vera ten Westeneind op de voet tijdens het EK voetbal voor vrouwen onder 19 jaar in Slowakije. De uit Huissen afkomstige verdedigster geeft na elke wedstrijd haar persoonlijke relaas. Deel 4: Balen na reserverol en uitschakeling.

En ze had zich er zo op verheugd. Alle wedstrijden van kwalificatie voor het EK voetbal voor vrouwen Onder 19 jaar gespeeld. In de basis. Net zoals de poulewedstrijden op het EK zelf. En dan de halve finale tegen topfavoriet Spanje. Live uitgezonden op Eurosport. Vader en vriend op de tribune. Maar helaas, geen basisplek voor Vera ten Westeneind, de uit Huissen afkomstige voetbalinternational.

"Echt balen. Maar het is de keus van de coach en dat moet ik respecteren. Ik heb geen uitleg gehad, maar ik heb er ook niet om gevraagd. Alles in het belang van het team."

Ten Westeneind zat zich wel te verbijten langs de kant. Het spel golfde op en neer en hoewel Spanje vaak de bovenliggende partij was, had Nederland absoluut kansen. Het scoreverloop was ook grillig. 0-1 voor Nederland door een schitterend schot van Suzanne Admiraal. Snel 1-1 door een nog mooiere vrije Spaanse vrije trap.

De vervangster van Ten Westeneind, Kay Lee de Sanders, liep een gele kaart op. Heel even had ze hoop op een invalbeurt. En later helemaal. Toen stond Nederland inmiddels met 4-2 achter. Terwijl Nederland nog wel leidde met 2-1 (vrije trap Jill Roord, ketser keepster Spanje). Maar drie tegengoals in korte tijd draaiden het spelbeeld totaal om.

Ten Westeneind mocht warmlopen. Maar werd niet ingebracht. Tot haar grote teleurstelling. "Ik voelde dat ik nog een bijdrage kon leveren. Na de 4-3 (van Michelle Hendriks) had ik graag de 4-4 er in willen knallen."

Het was de van Jonge Kracht afkomstige voetbalster niet gegund, 4-3 werd de eindstand. "Daarna ben ik inderdaad meiden gaan troosten. Toch nog een bijdrage geleverd." De glimlach was er een van de bekende boer. "Al met al mogen we trots zijn op wat we hebben bereikt. De halve finale van het EK. En daar heb ik zeker mijn steentje aan bijgedragen. Nu alles laten bezinken. De finale kijken zondag? Nee, echt niet. We gaan naar huis."

Amateurvoetbal