Volledig scherm
Vera ten Westeneind in het stadion van Zlaté Moravce. Foto Cor Sep

Vera ten Westeneind nipt door met Oranje

SENEC/HUISSEN - De Gelderlander volgt jeugdinternational Vera ten Westeneind op de voet tijdens het EK voetbal voor vrouwen onder 19 jaar in Slowakije. De uit Huissen afkomstige verdedigster geeft na elke wedstrijd haar persoonlijke relaas. Deel 3: Met de hakken over de sloot in halve finale.

Met de hakken over de sloot heeft Vera ten Westeneind met het Nederlands elftal voor vrouwen onder 19 jaar de halve finale van het EK in Slowakije gehaald. Oranje leed maandagavond in Senec een 2-1 nederlaag tegen Frankrijk. Dat resultaat was voor het Nederlands team nét genoeg om concurrent Noorwegen achter zich te houden in groep A. In de halve finale is donderdag Spanje, dat ongenaakbaar eerste werd in groep B, de tegenstander.

"Tja, dat wordt vast een moeilijke wedstrijd. Maar we gaan keihard ons best doen", blikte de uit Huissen afkomstige voetbalinternational (18) alvast vooruit. Terugkijken doet Ten Westeneind liever niet. "Het is nog niet mijn EK", sipte ze. Maandagavond werd ze halverwege gewisseld door bondscoach Jessica Torny. "Waarom weet ik niet. Vlak voor rust kwam ik wel met mijn hoofd tegen dat van een Franse speelster."

Bij rust leidde Frankrijk soeverein met 2-0. "Aan de tegengoals kon ik niks doen. Degene die de 1-0 binnenkopte uit een corner was niet mijn 'mannetje'. En de 2-0 was een penalty, die ik niet had veroorzaakt."

Bij de nadelige 2-0 stand zou Frankrijk samen Noorwegen door gaan, zodat Nederland risico's moest nemen. Na een uur spelen scoorde Jill Roord de belangrijke 2-1, wat (achteraf) nipt voldoende bleek voor een plek bij de laatste vier. Oranje kwam nog een paar keer goed weg tegen de sterke Françaises.

"Mijn gevoel is dubbel", bekende Ten Westeneind. "Ik baal ervan dat ik gewisseld ben, maar ben ook heel erg blij en opgelucht dat we in de halve finale staan. Ik wil alles even laten bezinken. Daarna alles heel positief oppakken en keihard knokken voor een basisplaats donderdag tegen Spanje."

Amateurvoetbal