Volledig scherm
De toegangspoort naar het laatste complex van Vitesse 1892, sportpark Valkenhuizen. De amateurs moesten weg van Monnikenhuize na de splitsing met de profs in 1984 en houden nu op te bestaan. foto Hans Broekhuizen/De Gelderlander

Vitesse 1892 failliet na 117 jaar voetbal

ARNHEM - Vitesse 1892 is failliet. De leden van Arnhems oudste voetbalclub, 117 jaar, zien geen toekomst meer en zijn akkoord met het verdwijnen van de club. Vitesse 1892 komt komend weekeinde al niet meer uit in competitieverband.


Interim-bestuurslid Jan Broxks bevestigde donderdagmiddag de keuze van de leden en het bestuur van de club. Eerder - maandagavond - ging de machtige ledenraad van Vitesse 1892 al akkoord.

De schuldenlast van de club beslaat volgens interim-bestuurslid Broxks 25.000 tot 30.000 euro. "En dat zou snel oplopen naar 50.000 euro", stelt Broxks. De bestuursleden durven het niet meer aan, ook omdat zij het gevaar zouden lopen 'hoofdelijk aansprakelijk' te zijn als er sprake is van wanbeleid.

"Onze hoofdsponsor komt haar verplichtingen niet na, een deel van de contributie wordt niet betaald, we krijgen rekeningen die we niet kunnen betalen. We hebben honderd leden en we moeten elke maand 2.000 euro betalen aan vaste lasten. Het is niet te doen en we lopen zelf ook risico", aldus Broxks, die met een klein ploegje het eind 2008 afgetreden bestuur verving.

Wat Broxks en zijn mensen aantroffen, stemde weinig hoopvol. "Het schip was al zinkende, maar we wilden proberen dit seizoen af te maken. Dat is helaas niet gelukt. De trainers moeten worden betaald, huur, gas, licht en water, Heineken; onze vaste lasten zijn veel te hoog voor zo weinig leden", weet Broxks, die de voorbije maanden op zoek is geweest naar een oplossing. "We komen gewoon leden te kort. Voor een gezonde vereniging op Valkenhuizen heb je er tussen de drie- en vierhonderd nodig."

Het interim-bestuur van Vitesse 1892 zocht maanden vergeefs naar een reddingsboei. "Maar er vielen ook zo veel lijken uit de kast en het werd maar niet beter", zag Broxks, die met zijn kompanen nergens een geldschieter vond om de oudste club van Arnhem van de ondergang te redden.

Het interim-bestuur zocht enkele maanden geleden al toenadering tot buurman ESCA om de krachten te bundelen, maar Vitesse 1892 bleek aan het einde van haar krachten. De drie seniorenteams, Vitesse 1892 1, 3 en 4, worden samen met de A-jeugd teruggetrokken. Voor de pupillenteams E en F hoopt de club onderdak te vinden bij ESCA. "Als het van de KNVB mag, willen we ze op het complex van ESCA laten voetballen en hun duels in de competitie daar vriendschappelijk laten afwerken."

Volgens Rene van Eijk, directeur van de Arnhemse Sportfederatie en oud-voorzitter van Vitesse 1892, was de club niet meer te redden. "Je krijgt rekeningen die je niet meer kunt betalen. Er is door de club nog wel gezocht naar een suikeroom, maar wat heb je iemand te bieden. En als zo iemand wegvalt, blijft er niks over. Vitesse 1892 heeft gewoon te weinig leden", weet Van Eijk, die de fusiebesprekingen tussen ESCA en Vitesse 1892 begeleidde.

" Het is ontzettend jammer dat dit de oudste club van Arnhem overkomt. Alles is geprobeerd, maar het is niet te doen. En de huidige bestuursleden zijn wel aansprakelijk als er nieuwe verplichtingen worden aangegaan. Als er vervolgens sprake is van 'slecht bestuur', heb je wel een probleem."

Broxks was donderdagochtend en -middag al bezig de inventaris van het clubhuis veilig te stellen. "We hebben nieuwe sloten op het clubhuis gezet. Anders krijg je Amerikaanse toestanden, dan roven ze de hele boel leeg."

Feiten

Vitesse werd in 1892 opgericht als Arnhemse Voetbal- en Cricketclub (AVC) Vitesse 1892. In 1984 viel de club uiteen in een amateur- en een proftak.

De profs gingen verder als stichting betaald voetbal Vitesse, de amateurs als Vitesse 1892.

De amateurs begonnen in 1984 in de vierde klasse, bereikten de derde en vielen daarna terug naar de zesde klasse.

Na de promotie in 2008 speelt Vitesse 1892 in de - middenmoot van de - vijfde klasse F.

De amateurs hadden ooit zevenhonderd leden, nu zijn dat er honderd, verdeeld over drie senioren-, een A-jeugdelftal en twee pupillenteams.

Het bestuur van Vitesse 1892 hoopte samen met buurman ESCA nog een toekomst te hebben. Beide clubs hadden van hun leden toestemming gekregen om samenwerking te onderzoeken. De clubs waren bezig een businessplan uit te werken voor de gemeente.

Volledig scherm
Theo de Haas (78), terreinbeheerder bij Vitesse 1892, haalt de koelkast leeg. foto Hans Broekhuizen/De Gelderlander
Volledig scherm
Interim-bestuurslid Jan Broxks belt de leden van Vitesse 1892 met de onheilsboodschap: 'We zijn failliet'. foto Hans Broekhuizen/De Gelderlander
Volledig scherm
De roemrijke jeugdopleiding van Vitesse 1892 bracht een keur aan profvoetballers voort. foto Hans Broekhuizen/De Gelderlander
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal