Volledig scherm
De Zelhemse voetbalfamilie Bokila. V.l.n.r. Aurelia, Wim, moeder Marie Veronique, Jeremy, vader Ndingi, Noé en Esther. foto Theo Kock

Voetbalfamilie Bokila thuis bij AGOVV

09 feb 2008, 10:01 - ZELHEM - De droom is nog eens met z'n vieren in één elftal te voetballen. Paldy, Jeremy, Wim en Noé Bokila samen op één voetbalveld.

Het zou vader Ndingi Bokila Mandjombolo in ieder geval veel reistijd besparen.

Het wordt al snel duidelijk van wie de Zelhemse broers Bokila het voetbaltalent hebben geërfd "Van onze vader", is AGOVV-spits Jeremy stellig.

De cijfers geven hem gelijk. De 54-jarige Ndingi Bokila - voormalig international van Zaïre (tegenwoordig DR Kongo) - was vroeger een gewaardeerd speler bij Harelbeke. Tussen 1980 en 1982 werd hij driemaal op rij topscorer bij de Belgische club.

"Ik was aanvaller en dat zijn al mijn zoons ook", lacht senior.

De oudste, de 29-jarige Paldy, woont tegenwoordig niet meer aan de Zonnebloemstraat in Zelhem. "Hij werkt in een hotel in het Zuid-Italiaanse Bari", vertelt Ndingi Bokila. "Paldy voetbalt daar ook en heeft afgelopen zondag nog vier keer gescoord. Hij is vorig jaar vader geworden en woont samen met een Italiaanse. We zijn heel trots op hem."

Paldy, die de afgelopen jaren ook speelde voor SDOUC, Excelsior'31, TOP Oss en FC Brussels, is het grote voorbeeld voor zijn jongere broers Jeremy, Wim en Noé. Zij willen net als Paldy toe treden tot het betaald voetbal.

De 19-jarige Jeremy is dat als eerste gelukt. Hij speelt dit seizoen voor eerstedivisionist AGOVV in Apeldoorn en speelde al 26 competitieduels waarin hij liefst zes keer scoorde.

"Ik heb inmiddels ook een driejarig contract", vertelt hij. "Ik speelde vorig seizoen nog voor de amateurs van AGOVV. Toen trainer John van den Brom dit seizoen kwam, trainde het eerste elftal in het begin samen met het beloftenteam waarin ik speelde. Ik deed het wel goed en kwam zo bij de selectie. Dat was wel een verrassing voor mij. Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Ik studeerde nog in Doetinchem, maar ben daarmee gestopt. Het was niet goed te combineren, want soms trainen we twee keer per dag."

Zijn broers Wim en Noé spelen ook voor AGOVV. Wim speelt bij het eerste amateurteam in de eerste klasse van het zondagvoetbal. Noé, de jongste, maakt furore in de A-jeugd van AGOVV. Hoe kan het toch dat drie Zelhemse jongens, allen afkomstig van de zaterdagamateurs van Zelos, in Apeldoorn voetballen? "Dat komt door Fethi Ozerdogan", roepen ze in koor. Doetinchemmer Ozerdogan, tegenwoordig trainer van de amateurtak van AGOVV, onderhoudt al jaren warme contacten met de Kongolese familie. Hij was zo'n tien jaar geleden al trainer van Paldy en is de familie nooit uit het oog verloren. "Een fijne en goede trainer", zeggen de broers.

Het scheelt vader Ndingi, getooid met een pet van AGOVV, in ieder geval een boel reistijd. "Ik ben bijna elke dag wel in Apeldoorn te vinden", vertelt hij. "Ik zou het geweldig vinden als mijn vier zoons nog een keer samen zouden spelen."

En dan is er nog dochter Esther. Ook zij voetbalt, in het dameselftal van Zelos in Zelhem. Op wat voor positie? ,,In de aanval natuurlijk", lacht ze.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal