Volledig scherm
De nieuwe Longa'30-coach Wilco Klop heeft een mooie reeks clubs op zijn conduitestaat staan, alleen een prijs ontbreekt nog op zijn cv. foto Leo IJsvelt

Wilco Klop wacht nog op mooie prijs

LICHTENVOORDE - Wilco Klop tekende als coach bij Longa’30 toen de club hard op weg leek naar de tweede klasse. Dat het derde klasse is geworden, deert hem niet. „Er zijn vele redenen om naar een mooie club als Longa te gaan.”

Wilco Klop heeft als hoofdcoach in een relatief korte tijd een indrukwekkende lijst aan voetbalclubs op zijn cv verzameld. Dit seizoen is de 44-jarige Rhedenaar trainer bij zondagderdeklasser Longa'30 in Lichtenvoorde. Zijn vijfde club als coach, en met de 'Oranje mannen' uit de Achterhoek hoopt hij op een prijs dit seizoen. "Ik heb al mooie clubs getraind, maar het zou mooi zijn om ook een keer een prijs te pakken. Dat is nog niet gelukt."

Als trainer dan. De in Babberich geboren en getogen Wilco Klop maakte als verdediger een profvoetbalavontuur mee bij Go Ahead Eagles, Vitesse en NEC en speelde daarna nog een decennium bij hoofdklasser Rheden waarmee hij twee keer de landstitel pakte in het zondagamateurvoetbal.

Zijn eerst club als coach was Hatert (Nijmegen) waar hij vier jaar aan het roer stond. Daarna volgden OBW, Babberich en vorig jaar het Wageningse WAVV dat toen nog in de eerste klasse speelde. Coach en spelers botsten echter over de manier om op eerste klasse-niveau te willen en kunnen presteren. In november eindigde de samenwerking tussen de trainer en de club die aan het eind van het seizoen degradeerde.

De coach had dus alle tijd om naar een nieuwe werkgever uit te zien. Het werd derdeklasser Longa'30. Qua niveau lijkt dat op het eerste gezicht een stapje terug. Toen Wilco Klop in februari echter een tweejarig contract tekende bij Longa'30 met ingang van deze zomer, leken de Lichtenvoordenaren rechtstreeks af te stevenen op promotie naar de tweede klasse voordat de klad er in kwam. "Iedereen dacht toen dat Longa er al was. Ik denk dat de ploeg dit jaar ook niet had misstaan in de tweede klasse", aldus de nieuwe coach. "Er waren echter nog wel meer redenen waarom ik graag bij Longa wilde werken", aldus Klop. "Het is een grote club met veel leden en een prachtig complex dat alleen nog maar mooier aan het worden is. Longa heeft ambitie en een goede organisatie, de club wil naar de tweede klasse toe."

Dat de bewoners van het sportpark aan de Raadhuisstraat volgend jaar weer in de derde klasse spelen, is dan een tijdelijke tegenvaller. Klop zal niet beweren dat Longa dit jaar kampioen wordt. "Als groep hebben we een bepaalde doelstelling. We kunnen hoge ogen gooien en moeten, gezien de sterkte van de selectie, bovenin mee kunnen draaien. Er zitten veel jonge knapen in die voetballend nog door kunnen groeien. Tot nu toe ben ik supertevreden over de voorbereiding."

Hij wil het echter niet mooier maken dan het is. "Er kunnen in een seizoen allerlei dingen gebeuren. Blessures, gekke dingen. Kijk maar naar vorig jaar toen Longa ineens instortte."

Eén voordeel is dat hij over een brede selectie beschikt waarvan de 'reserves' kwaliteit genoeg hebben om aan te haken bij de basis.

In Lichtenvoorde staat een groep spelers die de afgelopen zomer weinig mutaties onderging. Dat maakt de aanloop naar het nieuwe seizoen al een stuk makkelijker. "We hebben er een paar spelers bij die een toegevoegde waarde hebben. Het is een sterk collectief met voetballend veel vermogen. We willen het publiek vermaken en dat doe je met druk naar voren. We zullen normaal gesproken met 4-3-3 of 4-3-2-1 spelen."

Apart is dat er ook nog een coach in het veld staat in de persoon van Scott Calderwood die naast voetballer bij Longa'30 ook coach is geworden bij de Doetinchemse zaterdagtweedeklasser DZC'68. Klop: "Dat is wel apart ja, maar daarover hebben we goede afspraken gemaakt. En het kan geen kwaad om iemand binnen de lijnen te hebben die een verlengstuk van de trainer in het veld kan zijn. Net als aanvoerder Marcel (Golstein, red.) dat ook kan."

Longa is net als streekgenoten SDOUC uit Ulft en AZSV uit Aalten een van de slapende reuzen in het Achterhoekse voetbal die maar niet (blijvend) door kunnen dringen tot het hoogste niveau; hoofdklasse en eerste klasse. Wilco Klop, zelf jarenlang op dat niveau actief, weet wat er bij komt kijken. "Het is belangrijk wat een vereniging wil. Tot de tweede klasse kun je met eigen spelers een heel eind komen. Wil je dan nog een stap hoger, en wil je daar ook blijven, dan zijn er spelers van buiten nodig. De vraag is waar een vereniging voor kiest, want dan wordt het voor de eigen jeugd lastiger om de stap naar het eerste te maken."

Bij Longa'30 zijn die dilemma's momenteel echter niet aan de orde. Lachend: "Laten we eerst maar eens proberen om de tweede klasse te halen." En de eerste horde op de eerste competitiedag is gelijk een mooi affiche voor de coach. Zijn oude club OBW uit Zevenaar is dan de eerste tegenstander in die op bezoek komt in Lichtenvoorde. Klop: "Ik heb al heel wat sms-jes gehad vanuit Zevenaar. Dat belooft wat."

Amateurvoetbal