Volledig scherm
Frits van Putten (links) in actie namens De Treffers in de derby tegen Achilles'29. archieffoto Theo van Zwam

'Zaak Van Putten': Rechter verwerpt eisen Lienden

LIENDEN - FC Lienden heeft het geschil met Achilles'29 over de broers Peter en Djimmie van Putten verloren. Lienden had een rechtszaak tegen de voetbalbroers en hun club Achilles'29 aangespannen.

De eisen van Lienden zijn door de civiele rechter in Roermond afgewezen. De Liendense hoofdklasser had een schadevergoeding van beide voetballers geëist, omdat de Van Puttens vorig jaar een eerder gesloten overeenkomst met de Betuwse hoofdklasser verscheurden.

De Gennepse voetbalbroers waren eind januari 2007 tot overeenstemming gekomen met Lienden, maar besloten in mei 2007 van de overgang af te zien, omdat Lienden op kunstgras ging spelen. Beiden kozen voor Achilles, Lienden probeerde de broers vervolgens aan de contracten te houden.

In november vorig jaar stelde de rechter Lienden nog in het gelijk, maar die uitspraak is niet rechtsgeldig verklaard. Door een communicatiefout van de rechtbank was destijds niemand van Achilles bij de behandeling aanwezig, daarom is het zogeheten verstekvonnis van toen herzien.

De rechter stelt nu dat de contracten van de broers met FC Lienden (of liever met de Stichting Voetbalondersteuning FC Lienden) niet rechtsgeldig zijn. Volgens de rechter gelden bij overschrijving louter de reglementen van de KNVB. En wat dat betreft hadden de Van Puttens en Achilles keurig aan de eisen van de voetbalbond voldaan, oordeelde de rechter.

"We zijn uiteraard teleurgesteld over de uitspraak", zegt Liendensecretaris Nico Wagenvoort. "We moeten nog zien wat we hiermee kunnen doen. Onze advocaat heeft ons al geadviseerd om in beroep te gaan. Volgens hem ziet de rechter namelijk een essentieel punt over het hoofd."

Wagenvoort legt uit: "De rechter oordeelt dat de contracten van Peter en Djimmie in strijd waren met reglementen van de KNVB. Maar zij hadden geen contract bij de vereniging FC Lienden, maar bij de Stichting Voetbalondersteuning Lienden. Dat is volgens ons een cruciaal verschil. Want de stichting is géén lid van de KNVB en valt dus helemaal niet onder de reglementen van de voetbalbond. Daarom menen wij wel degelijk gelijk te hebben."

Wagenvoort weet dat bij een eventueel beroep Lienden in een gecompliceerd traject terechtkomt. "We moeten daarom met het bestuur eens goed overleggen wat we gaan doen. Maar als we in beroep gaan, zullen we niet weer Peter en Djimmie van Putten aanpakken. We zouden dan voor de principezaak gaan. Volgens ons moet de rechter namelijk het onderscheid tussen de vereniging en de stichting maken. De stichting mag namelijk wél contracten afsluiten. En daardoor is er volgens ons sprake van contractbreuk."

Lienden had een schadevergoeding van in totaal ruim 17.000 euro geëist van de broers. De Betuwnaren zijn met de uitspraak nu echter zelf veroordeeld tot betaling. Lienden moet opdraaien voor de proceskosten van de broers Puttens en Achilles, wat neerkomt op ruim tweeduizend euro.

Bij Achilles reageerden ze verheugd op de uitspraak van de rechter. "Wij hebben steeds gezegd dat wij in het gelijk waren, maar doordat ze bij Lienden meteen van alles hebben geroepen, leek er heel wat aan de hand. Helaas moest de hele zaak meer dan een jaar duren, maar de rechter bevestigt nu ons gelijk", zegt Achilles-voorzitter Harrie Derks.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal