Volledig scherm
Luciën Dors strijdt met DOVO tegen de degradatie en dat valt de aanvaller bitter tegen. Hier duelleert de Veenendaalse vleugelspits met Michiel Sol van Jodan Boys. foto Willem Moret/Proshots

Zelfreflectie is Luciën Dors niet vreemd

VEENENDAAL - Luciën Dors belichaamt het beleid van DOVO. Hij kwam vorig jaar aanwaaien uit het profvoetbal en is aan het einde van dit seizoen weer weg van sportpark Panhuis. Met ogenschijnlijk gemengde gevoelens.

Hij zegt het zonder emotie. "Het was de intentie om door te gaan bij DOVO. De club wilde ook wel verder, maar we kwamen er in de onderhandelingen niet uit. Jammer, DOVO is nog steeds een grote club. Een grote naam in het amateurvoetbal."

Ook Luciën Dors (24) verlaat de Veenendaalse hoofdklasser dus alweer. Na één jaar. En van dat seizoen op Panhuis is hij niet veel wijzer geworden. Althans, de linkervleugelaanvaller kan niet aangeven wat zijn indruk is van het 'grote' DOVO. "Dat is heel moeilijk uit te leggen", vertelt Dors. "Daar is de tijd ook te kort voor geweest. DOVO is een gecompliceerde club. Interessant, maar wel gecompliceerd."

Dat zegt wel wat. Dors neemt een flinke koffer voetbalbagage mee. Hij begint zijn loopbaan bij Jonathan in Zeist en beleeft daarna een langdurig avontuur in het profvoetbal, bij onder meer Vitesse en FC Den Bosch. Nu is hij toegtreden tot de rijen der amateurs en heeft hij al met een andere club gesproken. Een hoofdklasser. Maar Dors vindt die aanbieding 'niet interessant genoeg'. Hij kijkt verder.

En intussen richt hij zich natuurlijk voornamelijk op de degradatiestrijd met DOVO. De Veenendaaalse Traditionsverein gaat vanmiddag op bezoek bij Geinoord. Op het menu staat een onvervalste survivaltocht. De Nieuwegeinse formatie, getraind door de Veenendaler Bert van Sas, is met vijftien punten de hekkensluiter in de hoofdklasse B. DOVO staat voorlaatst met slechts twee punten meer. "Ik had er niet op gerekend dat we er zo slecht voor zouden staan", stelt Dors. "Zeker niet als je naar de beginfase van de competitie kijkt. Goed gestart tegen onder meer Jodan Boys en Kozakken Boys. Van Kozakken Boys wonnen we zelfs met tien man. Als je me toen had gezegd dat DOVO een degradatiekandidaat zou zijn, had ik je echt heel vreemd aangekeken."

Dors weet wel waar de problematiek ligt van het huidige elftal. "Het probleem is eenvoudig. We verliezen wedstrijden die we niet mógen verliezen. Ik bedoel: er zijn, uitgezonderd de uitduels bij GVVV en Jodan Boys, weinig wedstrijden geweest waarbij we echt zijn weggespeeld. We zijn zelden echt afgetroefd op kwaliteit. Als je verliest omdat de tegenstander stukken beter is, kun je daar mee leven. Maar dat is dit seizoen weinig voorgekomen. Dus waar ons probleem ligt, was afgelopen zaterdag glashelder te zien. We benutten de kansen niet. Dat is een gegeven en we hebben ons zelf in die positie gebracht. Dus moeten we er ook zelf uitkomen."

De 0-1 nederlaag tegen Zwaluwen'30 van zaterdag is hard aangekomen in het Veenendaalse kamp. "Vooral omdat het dus niet nodig was", zucht Dors. "Zoals zo vaak dit seizoen. Dat is zo frustrerend, weet je? Ik had het die middag helemaal gehad. Ik rijd altijd mee met Marco van Rooijen en we hebben het er na afloop uitvoerig over gehad. Doodzonde."

Aan zelfreflectie is dan geen gebrek bij Dors. Maar degradatie met DOVO heet 'een zwarte bladzijde' in zijn voetballoopbaan. "Dat zou absoluut een smet zijn", bevestigt de aanvaller. "Ik zou in ieder geval met een rotgevoel weggaan. En ik zou het mezelf ook aanrekenen. Ik ben met bepaalde verwachtingen naar DOVO gekomen. En ik stond vrijwel altijd in de basis, dus ik heb mijn bijdrage geleverd. Ja, ook mijn bijdrage aan een eventuele degradatie. Dat moeten we dus echt voorkomen."

Geinoord Nieuwegein-DOVO (14.30 uur, sportpark Parkhout in Nieuwegein). DOVO, geblesseerd: Giovanni Zebeda (knie). Geschorst: Bas Dreef, Rodny Hofman.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal