Volledig scherm
PREMIUM
© Paul Rapp

Eindexamen

ColumnVan sommige dromen wist ik niet dat ik ze had. Zoals deze: voorkomen in het vwo-eindexamen Nederlands. Stond niet op mijn bucketlist, omdat ik er nooit bij had stilgestaan dat vereeuwigd worden in een toets iets nastrevenwaardigs was. Tot afgelopen vrijdag. 

Ik was op een middelbare school in Nijmegen om een artikel te schrijven over het eindexamen Nederlands. Een groepje neerlandici maakte zich al jaren boos over de inhoud - want niks te maken met het vak Nederlands - en boog zich over de editie van dit jaar. Braaf wachtte ik bij de deur van het lokaal om een hoogleraar na het examen te vragen naar zijn bevindingen. In de docentenkamer praatten we verder. Tot een van de leraren zei: ,,Weet je dat je voorkomt in het examen?" Het leek me dat hij een grapje maakte. Maar nee. Tekstboekje erbij: ,,Kijk, hier sta je."

  1. Geweldig! Job in de oude rolstoel van de briljante Stephen Hawking
    PREMIUM
    Column Annemarie Haverkamp

    Geweldig! Job in de oude rolstoel van de briljante Stephen Hawking

    Als ik dan toch zo’n 18.000 euro neertel voor een rolstoel, wil ik ook twee voetensteunen in plaats van één voetensteun. En ik zou er niet mee akkoord gaan dat op de zwenk-wieltjes de banden ontbreken. Op de site van veilinghuis Christie’s bestudeer ik Stephen Hawkings rolstoel, die meer lijkt op een elektrische stoel uit een vergeten horrorfilm. Het genie verplaatste zich eind jaren 80 in dit karretje.

Columns