Volledig scherm
PREMIUM
© Paul Rapp

Jinek

ColumnAlsof lange mensen alleen bij Eva Jinek zouden aanschuiven als het gaat over hoe vaak ze hun kop stoten. Of een zwarte man pas kan meepraten wanneer discriminatie op de agenda staat. Raar toch? Maar zo werkt het in tv-land wel bij mensen met een handicap. Als we ze zien, praten ze meestal over die handicap.

Deze week maakte nieuwslezer Matijn Nijhuis zich boos. Een op de tien Nederlanders heeft een of andere handicap, hoezo is die verhouding niet terug te zien in de media? Zijn tweet was het begin van een mediastormpje, met als voorlopig resultaat dat tv-presentator Marc de Hond een talentenjacht lanceerde: gehandicapten 'die ergens verstand van hebben' kunnen zich bij hem melden. Denk aan een Midden-Oostenexpert in een rolstoel of een spastische klimaatdeskundige. Hij maakt een longlist van nieuwe talking heads voor programmamakers.

  1. Geweldig! Job in de oude rolstoel van de briljante Stephen Hawking
    PREMIUM
    Column Annemarie Haverkamp

    Geweldig! Job in de oude rolstoel van de briljante Stephen Hawking

    Als ik dan toch zo’n 18.000 euro neertel voor een rolstoel, wil ik ook twee voetensteunen in plaats van één voetensteun. En ik zou er niet mee akkoord gaan dat op de zwenk-wieltjes de banden ontbreken. Op de site van veilinghuis Christie’s bestudeer ik Stephen Hawkings rolstoel, die meer lijkt op een elektrische stoel uit een vergeten horrorfilm. Het genie verplaatste zich eind jaren 80 in dit karretje.

Columns