Shopping app

Ik doe het op de bank, vanachter mijn bureau of in de sportschool. En altijd met een glimlach die oprechter is dan die van huisvrouwen met winkelmandjes in supermarktreclames. Want ik kan het met één vinger. Boodschappen doen gaat bij mij zo: op mijn telefoon floept een WhatsAppje binnen. Ik zie een foto van de gebakkoeling van Albert Heijn. Daaronder een tekstje: 'Welke taart wil je?'

Ik zie mokka, slagroom en aardbeien. 'Mokka', app ik terug.

Twee minuten later volgt een nieuw plaatje. De kaasvitrine dit keer. Bijschrift: 'Een kaasje voor vanavond?' Doe maar de Manchego - rechtsboven op de foto. Mijn personal shopping app (PSA) heet Rob. Sinds kort heeft hij een smartphone, en dat blijkt een boost voor onze relatie. Ik word altijd vrolijk van zijn foto's, vooral van die van een half gevuld karretje.

De PSA vraagt : 'Jij nog wensen?' Ik schrijf dan bijvoorbeeld 'roosvicee'. Binnen een paar tellen zorgt Rob voor een update van de aankopen. Ik zie dezelfde boodschappen, alleen staat nu een fles roosvicee fier rechtop tussen de mie en de bananen. Zo volg ik live hoe het wagentje zich vult.

Rob deed altijd al de boodschappen, maar op zaterdag ging ik soms mee naar de AH XL. Dat was geen succes. 'Moet jij geen koffie drinken?' vroeg hij als we net de groenteafdeling doorkruist hadden. Ik nam dan plaats op het strafbankje bij de koffieautomaat. Daar liep ik niet in de weg en dreef ik de kosten niet op door allerlei overbodige zaken in de kar te gooien. Met mijn PSA doe ik toch mee. En Rob is blij, want eerder klaar.

Groot was dan ook mijn ontzetting toen ik deze week zijn telefoon uit mijn handen liet vallen. Stuk. Ziet u zaterdag een blonde vrouw zitten op het strafbankje in de AH XL: dat ben ik.

Columns