1. Studeren
  PREMIUM
  Anwar burgert in

  Studeren

  De nieuwe Syrische studenten op de HAN, ik heb met ze te doen. Een jaar geleden voelde ik mij net zo. Verloren en dom. In de eerste maand van een studie is het taalniveau ontzettend wennen. Mijn huisgenoot Ahmad zei: ,,Ik ging vooraan zitten zodat ik de docent goed kon horen. Toen gaf hij mij de beurt! Ik had niets van de vraag begrepen. Ik voelde mij zo dom tegenover de rest van de klas. Het is net alsof ze de Koran behandelen, zo moeilijk is het.'' (Het taalniveau in de Arabische Koran is heel hoog en soms moeilijk te begrijpen.)
 1. Verdrietig dat ik geen veilig leven voor mijn familie kan vinden
  PREMIUM
  ANWAR BURGERT IN

  Verdrietig dat ik geen veilig leven voor mijn familie kan vinden

  Problemen, komen die eigenlijk wel eens op een moment dat het uitkomt? Over twee weken heb ik tentamens, maar mijn hoofd loopt over van de stress. Mijn ouders in Syrië hebben geen huis meer. Nadat ons ouderlijk huis zeven jaar geleden plat werd gebombardeerd zijn we in mijn tante's huis in Aleppo getrokken. Zij was met haar man en kinderen de laatste jaren in Afrin. Nu het daar onveilig is, is zij met haar gezin teruggekeerd naar Aleppo. Dus moeten mijn ouders en broer weg.
 2. Erfenis
  PREMIUM
  Anwar burgert in

  Erfenis

  Als Syrische man en vader word je geacht de bruiloft van je zonen te betalen en een huis voor ze te kopen. Het is een belangrijk doel, waar je je leven lang voor spaart. Voor je dochter spaar je niet, want zij zal onderhouden worden door haar man. Als ik in Nederland kinderen krijg, ben ik dubbel zo duur uit. Ik zal ook voor een eventuele dochter moeten betalen, ze zal hier immers niet snel een man vinden die alles voor haar betaalt. Ik ga een zwaar leven krijgen.

Columns